Днес ЕК съобщи, че прекратява механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдаваше съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния, както и с организираната престъпност у нас. Комисията въведе докладите от 2007 г. и първо подготвяше оценки и препоръки на всеки шест месеца, а по-късно - веднъж годишно.

През 2019 г. ЕК реши да прекрати издаването на доклади за нашата страна заради достатъчно изпълнение на препоръките, като дотогава бе издала 17 оценки. През юли тази година комисията съобщи, че възнамерява да прекрати действието на механизма.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка. Реално това бе компромис от страна на ЕС, който прие двете страни, въпреки липсата на достатъчно върховенство на закона.

От този момент по отношение на спазването на върховенството на правото към България ще бъде прилаган същият механизъм на оценка като за всички останали държави членки на ЕС.

Според всички наблюдатели механизмът не е изпълнил своята роля и отдавна не работи и реално отдавна е отпаднал. Истинската добра оценка за България ще дойде, когато страната влезе в Шенген и еврозоната. Въпреки това обаче новината за отпадането на механизма бе коментирана като голям успех от политици от различни политически сили.

Николай Денков: Премахната е още една бариера

Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите - да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната.

"От името на българското правителство благодаря на Европейската комисия и на ръководителите на европейските държави за това, че оцениха напредъка на България и Румъния по отношение на прилагането на върховенството на закона и премахнаха специалния механизъм за проверка на нашите държави", каза премиерът.

Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е успех и признание, посочиха по-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на правосъдието Атанас Славов.

Десислава Атанасова: Огромен успех

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка от Европейската комисия (ЕК) за България е огромен успех за страната ни. Пред журналисти в Народното събрание (НС) Атанасова каза, че последният доклад на ЕК е бил по време на управлението на ГЕРБ през 2019 г.

"Оттогава България е в различен механизъм за контрол и оценка. Аз го отдавам на заслугите на много правителства, на много легислатури на Народното събрание, и на усилията на всички българи и обществото. Гордеем се с това, че е отпаднал, надявам се че ще ни е от полза при приемането ни в Шенген", коментира Атанасова.

Тя каза още, че страната ни е изпълнила всички изисквания за влизане в Шенген и фактът, че отпада мониторингът е още една причина страната ни да влезе в шенгенското пространство. Това, че ЕК оценява напредъка на България и Румъния и в годишното си слово председателят на ЕК изрично подчерта готовността ни, ни прави оптимисти, коментира Атанасова.

Тя обясни, че вчера на заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, министър Калин Стоянов е заявил, че усилията продължават, мигрантският натиск е голям, но българските гранични служби и правителството се опитват по всякакъв начин да докажат пред нашите европейски партньори, че можем да бъдем надеждна външна граница.

На въпрос за законодателната програма във връзка с приемането на страната ни в Шенген, Атанасова обясни, че Народното събрание ще работи извънредно в понеделниците и вторниците. Надявам се следващата седмица част от законите, които изисква Планът за възстановяване и устойчивост, да бъдат приети. Законът за борба с корупцията ще бъде предложен да се разгледа във вторник на извънредното заседание, така че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да бъде разделена на две, да има разследващи функции, в този смисъл да изпълним изискванията, които ще ни помогнат и за Шенген, но и са част от изискванията по Плана за възстановяване и устойчивост, обясни Атанасова.

Относно отказа на Австрия, Атанасова коментира, че го отдава на вътрешнополитически аргументи.

Във връзка със срещата на представители на Венецианската комисия с представители на съдебната власт, която се състоя по-рано днес в сградата на парламента при закрити врата, Атанасова посочи, че тези срещи са предварителни и касаят промените на Конституцията.

На 6 и 7 октомври Венецианската комисия ще заседава и ще излезе със становище по отношение на предложенията за промени в Конституцията, които ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС внесоха, посочи Атанасова. Тя уточни, че следващата седмица ще има и мисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която също е свързана с доклада за мониторинг.

"Ние полагаме всички усилия, за да можем да убедим европейските институции, че нямат право повече да налагат политически аргументи за това България и Румъния да не са в Шенген", заяви Десислава Атанасова.

Кирил Петков: Огромна победа

Премахването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия (ЕК) е огромна победа за България. Това коментира пред журналисти в Народното събрание (НС) съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България' (ПП-ДБ) Кирил Петков. Това е само стотният ден на това правителство и това е национален успех, добави Петков.

"Академик Денков и Мария Габриел работиха заедно като отбор. Това е един огромен техен успех и успех на цялото правителство", коментира той.

Кирил Петков се обърна към премиерите на Австрия и Нидерландия с думите:

"Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, защото само когато тези две страни са вътре, Шенгенското пространство наистина ще стане зона на сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година."

Христо Иванов: Това е кредит на доверие

Отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия (ЕК) кредит на доверие, който тепърва трябва да реализираме. Това коментира пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Христо Иванов.

Според него отпадането на механизма е много добра новина за българския имидж.

"България започва постепенно да излиза от ролята на обичайния заподозрян като най-корумпирана страна", коментира Иванов.

Той посочи, че това е голям национален успех, който се дължи на факта, че нашите партньори виждат, че България има политически елит, способен да следва дневен ред, да си поставя приоритети и на база на това да формира управление.

"Предстоят ни амбициозни и сериозни промени в Конституцията, които трябва да доведат до избор на Висшия съдебен съвет (ВСС), Инспекторат на ВСС и нов главен прокурор, които наистина да са убедителни фигури. Имаме повод да се поздравим. Това е добра новина и за българския бизнес и за репутацията на България, но същевременно е и кредит на доверие, който тепърва трябва да реализираме", добави Христо Иванов.  

Делян Пеевски: Успех за правителството

Отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК е успех за правителството. Това коментира пред журналисти в парламента народният представител от ДПС Делян Пеевски.

Според Пеевски това е изключително позитивен знак за България. По думите му след отпадането на механизма най-важно остава членството ни в Шенген.

"Не виждаме никакви основания да не случат нещата за Шенген, защото това е важно за българите. Надявам се, да си изпълним ангажиментите по границата, мигрантския натиск и съвсем скоро да имаме добрата новина, че сме в Шенген", каза Пеевски.

И допълни:

"Надяваме се, до декември да се случи членството в Шенген".

Според него основният проблем е в овладяването на мигрантския натиск. МВР трябва да си свърши работата, коментира депутатът.

Илияна Йотва: Една от най-добрите новини напоследък

Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия е безспорно една от най-добрите новини за България напоследък. Усилията на много български правителства, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с успех, написа във фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите "аргументи" на някои европейски партньори за отлагането на членството на България в Шенген", написа Йотова.

Като изключително добра новина определи председателят на Народното събрание Росен Желязков прекратяването на механизма. Той в коментира темата пред български журналисти в Тбилиси, Грузия, където е на официално посещение по покана на председателя на грузинския парламент Шалва Папуашвили.

Крум Зарков: Това се случва заради усилията на служебните правителства

Решението на Европейската комисия (ЕК) днес е важно, освен всичко то е и най-категоричното опровержение на твърденията, че служебните правителства, назначени от президента Румен Радев, са отдалечавали България от Европа. Това каза пред журналисти днес Крум Зарков, секретар на президента по правните въпроси и бивш служебен министър на правосъдието, относно решението на ЕК да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния.

Според него се е оказало точно обратното.

"Именно 10-месечните усилия на тези правителства доведоха до там, че България реализира най-големия си интеграционен успех от 2007 г. насам. В самото прессъобщение на ЕК е отбелязано, че работата е свършена през юни 2023 г.", посочи Зарков.

Той изтъкна, че сто дни, след като служебното правителство е отстъпило от длъжност, ЕК дава своята оценка за работата му в сектор правосъдие. Това е резултатът, добави Зарков. Той изрази надежда новото правителство да постигне още по-добри резултати.

Според него този успех трябва да се използва във външен план, за да убеди скептичните държави България да влезне в Шенген. Във вътрешен план той трябва да се използва от новото правителство да задълбочи и продължи реформите, а не да ги замразява или отстъпва. За съжаление, има такива индикации, каза Зарков.

Попитан какви са индикациите реформите да бъдат замразени, Зарков заяви, че по отношение на механизма за разследване на главния прокурор, той е зациклил във Висшия съедебен съвет. Бяха направени промени в закони, които на практика го замразиха. Президентът Радев върна тези промени за ново обсъждане с вето, не беше чуто, коментира още Зарков.

На въпрос дали отпадането на мониторинга на страната ни означава, че България е по-близо до Шенген, Зарков заяви, че има да се свърши още работа.

Президентът Радев, още когато встъпвахме в длъжност като служебно правителство, даде задача да работим за по-дълбоката интеграция на България в ЕК. Днешното решение на ЕК е стъпка в тази посока. Разбира се, следим и случващото се в Австрия и Нидерландия, отбеляза Зарков.

По думите му дипломацията ни трябва да си свърши работата, но най-вече реформите в сектор правосъдие трябва да продължат и да бъдат ускорени.