Остро осъждаме думите на премиера Николай Денков, че земеделските производители са терористи.

Това заявиха от Българския фермерски съюз по повод изказване на министър-председателя от по-рано през деня (всъщост премиерът заяви, след като те дори не го удостоиха да дойдат на среща, планирана за днес, че "се държат като терористи", бел. ред на Клуб Z)

„Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна – член на ЕС. Това е позицията на Българския фермерски съюз във връзка с изразеното мнение на премиера“, пишат от организацията.

„Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация. Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести", коментира Георги Стоянов, председател на БФС, цитиран от бТВ.

Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

„Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни", подчерта Георги Стоянов.

След изказването на Денков го "удари" откъм курорта Албена и Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ обяви, че Денков е млад премиер, а земеделският министър бил "слаб".

На свой ред по-късно през деня Денков заяви, че ще покани бранша на следваща среща и се "надява да се отзоват", защото не вижда основания за отказ.

„Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата и се обсъждат конкретни числа, кой какво е получил, какво е загубил и какво очаква“, каза премиерът.

Денков посочи, че не е запознат с казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес заяви, че „премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с тежките квалификации и закани“.

„Няма какво да го коментирам. Това, което отново ще повторя, е, че земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата година и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна. Тук изобщо не можем да говорим за това, че няма подкрепа за сектора от страна на държавата.

Важно е да видим средствата, които са налични, как да се използват най-ефективно и къде има специфични проблеми. Като цяло секторът не е проблемен, това е един от най-успешните сектори в България“, каза министър председателят, цитиран от БТА.

„За момента не виждам причина за оставка на министъра на земеделието, той е под изключително сериозен натиск от всички страни. Когато влезем в дискусия, той е изключителен експерт, човек от практиката. Разговорите са много полезни. Това, което виждам, е натрупан набор от изключителни проблеми, които той трябва да решава в кратки срокове. Това, което спомена той, е, че често не получава необходимото съдействие от администрацията, но това вече е негов проблем“, допълни още Денков. 

За понеделник зърнопроизводители обявиха протести на няколко места в страната, готвейки блокади на пътища. Те изразяват недоволството си срещу решението на парламента да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.

Премиерът Николай Денков коментира темата, след като връчи грамоти на ученици олимпийци, завоювали медали за страната на различни международни състезания.