Откакто наемниците от частната военна компания "Вагнер" за първи път пристигнаха в Централноафриканска република (ЦАР) преди 5 години, те се внедриха в операциите по сигурността и икономиката на тази бедна, но богата на ресурси страна. Въпреки че действаше до голяма степен независимо от Москва, групировката помогна за разпространението на руското влияние дълбоко в Африка, предаде "Вашингтон пост".

Сега, след смъртта на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин миналия месец при подозрителна самолетна катастрофа, служители в ЦАР твърдят, че руското правителство се опитва да поеме пряк контрол над повече от 1000 наемници в държавата.

Президентът Фостан-Арканж Туадера каза в интервю пред американския вестник, че руските бойци ще останат в страната му съгласно споразумение с Москва и ще продължат да се грижат за сигурността в "труден момент", докато ЦАР се бори с бунтовнически формации в провинцията.

"Винаги сме сключвали договори с руското правителство", каза Туадера, чиято охрана включва бойци на "Вагнер", които стояли на стража пред офиса му по време на интервюто.

Този месец руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров и генерал-майор Андрей Аверянов от руската военна разузнавателна агенция ГРУ посетиха Банги (столицата на ЦАР) и информираха Туадера и други високопоставени държавни служители, че руското присъствие ще продължи, но под командването на руското министерство на отбраната, обясниха пред "Вашингтон пост" централноафрикански и западни служители. Президентът потвърди срещата, като допълни:

"Имаме държавни отношения с Русия, така че е нормално заместник-министърът да ни посети в контекста на нашите отношения в сигурността".

Фиделе Гуанджика, съветник на Туадера, каза, че ако бойците не пожелаят да се подчиняват на руското министерство на отбраната, те ще бъдат принудени да напуснат.

"Русия ги изпрати и въоръжи", посочи Гуанджика. "Русия ще реши кога "Вагнер" ще си тръгне."

В исторически план ЦАР представлява най-големият аванпост на "Вагнер" на континента, въпреки че групата е била активна в поне четири африкански държави и е насочила вниманието си към много други, провокирайки нарастваща загриженост в западните столици.

Африканското турне на Евкуров и Аверянов включваше спирки в Мали, където "Вагнер" има значително присъствие, и Буркина Фасо, където лидерите на групировката преди това са предлагали услугите си. Западен служител обясни, че пътуването е имало за цел да изпрати ясно послание: разрастващата се империя на Пригожин сега е под контрола на правителството.

Бира и водка, дърво и злато

Тази 5-милионна нация без излаз на море е прекроена от присъствието на "Вагнер" през последните 5 години, обясниха в интервюта десетки жители, официални лица и анализатори в Банги. Групировката е обвинявана от ООН и правозащитни организации в ограбване на ресурсите на страната и в извършване на нарушения на човешките права, включително изнасилвания и изтезания.

В столичен бар, посетен от кореспондент на "Вашингтон пост", особено популярна е бирата Africa Ti L’Or, която дебютира тази година и се произвежда от First Industrial Co. – компания, която според местните медии е регистрирана на Дмитрий Ситий, местен лидер на "Вагнер". Бирата, продавана в пластмасови бутилки от 1 литър, стана известна с това, че е евтина и достатъчно силна, за да приспива хората след една бутилка, разказва барманът.

През последните години същата фирма започнала да произвежда водката Wa Na Wa. Появата на новите марки предизвикала алкохолна война в Банги - групи, свързани с "Вагнер", започнали да уронват имиджа на продукти на френския гигант Castel. През март бели мъже хвърлили коктейли "Молотов" по пивоварна, собственост на местния филиал на френската фирма, Mocaf. Западни служители обвиниха "Вагнер" за нападението. Групировката не е коментирала случая.

Фракцията е "пуснала пипала" в правителството на ЦАР и най-печелившите сфери от нейната икономика, изтъкна западен дипломат в Банги. "Вагнер" управлява част от летището и мина за добив на злато (по данни на Министерството на финансите на САЩ общото количество на ценния метал в мината се оценява на 1 млрд. долара). Разследващата група "Всички очи върху "Вагнер" междувременно установи, че компания, свързана с групата, е спечелила правителствени концесии за изсичане на повече от 700 кв. мили дървен материал в огромните гори на ЦАР.

"Вагнер" също създаде мощна пропагандна медийна машина, която включва радиостанция, излъчваща проруско съдържание на местния език санго. Групата е назначила съветници в правителството, включително дългогодишен съветник на президента по национална сигурност.

Въпреки критиките, правителствени служители и много жители приписват на "Вагнер" възстановяването на сигурността в огромни части на страната, особено в Банги - през 2020 г. столицата беше застрашена от въоръжен бунт.

Докато 22-годишният Фреди Бед изпиваше бирата си в столичния бар, той каза, че благодарение на руснаците "днес сме в безопасност… Така че сме им признателни."

"Всичко, от което се нуждаем, е сигурност", добави неговият приятел по чаша, 24-годишният Гуебаня Принс.

В руска православна църква в покрайнините на Банги монсеньор Реджис Сен Клер Воемава каза, че се е присъединил към Московската патриаршия миналата година заради нейните силни консервативни ценности и дългата история на Русия в ЦАР. Той посочи, Съветският съюз изпратил учители, бизнес ръководители и културни посланици на африканския континент. По думите му руснаците дошли "като партньори, а не като колонизатори".

Въпреки че Воемава подчерта, че разговорите за политика и сигурност не трябва да се смесват с религията, той се усмихнал широко, когато от "Вашингтон пост" го помолили да коментира руското присъствие в ЦАР.

"Сега има мир и имаме време да се молим".

Русия "любезно" се съгласи да помогне

В интервю за американския вестник Туадера каза, че Русия не е била първият избор на ЦАР.

Но когато поел властта през 2016 г., той изчислил, че 90 процента от страната се контролира от бунтовници. Правителството се нуждаело от оръжия, за да се защитава, но било изправено пред оръжейно ембарго на ООН, наложено през 2013 г., след като бунтовнически сили свалиха правителството. Откакто ЦАР получи независимост от Франция през 1960 г., съперничещи въоръжени фракции, понякога мотивирани от религиозни различия, се борят за контрол.

"Нямахме средствата да оборудваме силите си", каза Туадера.

Руснаците, а не Франция или Съединените щати, били тези, които "любезно" се съгласили да помогнат, добави той.

Оръжията били последвани през 2018 г. от "руски инструктори", изпратени да обучат армията как да използва оръжията. Скоро станало ясно, че тези "инструктори" са наемници на "Вагнер" и броят им нараснал през 2020 г., когато бунтовниците заплашиха да свалят правителството в Банги. Правителствени служители твърдят, че бойците на "Вагнер" са спасили града.

В същото време Туадера оповести, че е отворен за помощ от Вашингтон и други страни.

"Ако Съединените щати искаха да изпратят помощ, щяхме да я приемем. Но това не означава, че ще станат заместител на Русия", подчерта той.

Руското министерство на отбраната не отговори на искания за коментар.

Даниел Дарлан, бивша главна съдийка в Конституционния съд на ЦАР, обясни, че е била сред тези, които първоначално са помислили, че руските бойци са дошли да гарантират сигурността на страната. Но съвсем наскоро, по думите й, руснаците започнали да се месят в политиката.

Тя разказа как служител на руското посолство я помолил да помогне за задържането на Туадера на власт след изтичането на мандата му. Дарлан отказала. Седем месеца по-късно тя била отстранена от поста си с президентски указ и съдът разрешил референдум за премахване на ограниченията на мандата.

Дарлан е разтревожена, че докато други страни в региона се ангажират с Москва по въпросите на сигурността, те също отварят вратата за руска намеса:

"Те превърнаха ЦАР в лаборатория".

Говорител на руското посолство в ЦАР отрече да се е провеждала среща със съдийката и настоява, че посолството "никога не е давало инструкции за вътрешните работи на ЦАР".

Роланд Маршал, социолог от Института за политически изследвания в Париж, който е изучавал ЦАР от години, каза, че повечето операции на "Вагнер" в страната ще продължат, макар и в нова конфигурация. Дейностите на "Вагнер" в Африка носят огромни финансови ползи и засилват политическото влияние на Русия, посочи той.

"Ако загубят този лост сега, ще бъде много трудно за тях да си го върнат. Руснаците ще останат".

Изчезнал и почти забравен

Въпреки че дейностите на "Вагнер" продължават, смъртта на шефа й Пригожин (смята се, че именно Путин стои зад покушението) беше посрещната с почти пълно мълчание тук, пише "Вашингтон пост".

Няма паметници или официални изявления на правителството. Дори пропагандната машина на групировката до голяма степен избягва темата.

"Странно е", разказва 29-годишният Трезор Адум, който работи в Министерството на младежта и спорта и е един от най-големите поддръжници на "Вагнер". "Може би хората са уплашени."

Дори Адум, амбициозен политик, побърза да каже, че не е загрижен за бъдещето, защото партньорството на страната винаги е било с Русия, а не с Пригожин.

Той решил да отбележи паметта на Пригожин едва след като местен журналист му казал, че прави материал за смъртта на шефа на "Вагнер". Адум купил изкуствени цветя, извикал шестима приятели и поставил букета в подножието на статуя на "Вагнер" в центъра на столицата.

Три седмици след смъртта на Пригожин фалшивите сини и бели листенца, увити в найлон, бяха единственият белег за живота му в сърцето на неговата африканска империя, завършва "Вашингтон пост".