Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски поздравиха правителството за това, че е успяло да започне преговори със зърнопроизводителите.

Искам да поздравя правителството, зърнопроизводителите и всички сектори, които имат стачна готовност, с това, което от ден първи ги моля – да седнат да преговарят. Това каза пред журналисти Борисов.

"Вчера го направиха, днес няма задръствания в София и се надявам, ако трябва нещо от парламента да го решим, правителството да си доведе до край преговорите", добави той.

Борисов коментира, че снощи се е чул с премиера Николай Денков, който го е запознал как вървят преговорите.

"Има пълната ни подкрепа като парламентарна група, ако трябват законови промени", каза лидерът на ГЕРБ.

Той потвърди, че промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, трябва да станат факт до декември.

"Може да го наричаме сглобка, може механизъм, може некоалиция. Нито аз съм в коалиция с ПП и ДБ, нито с ДПС.

След петте избора се събрахме и решихме, че във втория мандат с премиер Денков, различно от всичко, което хората очакваха, с техни министри, плюс Мария Габриел, някъде Кирил Петков ги беше смятал десет заместник-министри от ГЕРБ, те да управляват.

Само че с толкова малко депутати не могат да се направят никакви реформи. Затова към тази некоалиция се прибавиха и колегите от ДПС, за да направим конституционните промени, съдебните реформи, там, където е необходимо да имаме по-голямо мнозинство".

Така Борисов коментира за пореден път темата има ли управленска коалиция и кой влиза в нея.

"Поздравявам правителството, че вчера се разбраха и достигнаха до разумни решения и двете страни", каза  Пеевски.

Той изрази надежда, че ще изчистят, каквото има, и днес ще подпишат документ.

Попитан каква е причината Хасан Азис да не бъде вече кандидат за кмет на Кърджали след 20 години на поста, Делян Пеевски каза, че винаги трябва обновление.

"Благодаря на г-н Азис за това, което е направил, и, надявам се, новият кмет да продължи и да направи по-добри неща за Кърджали и да надгражда", допълни той.

Пеевски отрече да има "втори план" в тази смяна.

"Коалиция няма, както виждате. Те работят заедно по определени теми, ние също ги подкрепяме по определени теми. Самите те казват, че нямат коалиция.

Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича. Всичко го правим, защото това е едно евроатлантическо правителство и това е правилното за България", каза Пеевски.

Той също потвърди, че през декември промените в Конституцията трябва да бъдат приети.