"Да видим сериозно отношение, сериозна политическа работа, изпълнение на ангажиментите, а не безкрайно шикалкавене и импровизации. Не да се правим на маймуни, това не е отговорно поведение."

За това призова пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, обръщайки се към ГЕРБ и ДПС. Така той коментира оставката на другия съпредседател на "Демократична България" - Атанас Атанасов като шеф на комисията за службите в парламента. Иванов определи тази оставка като "много сериозен сигнал".

"Не сме очаквали, че ще бъде лесно. Нито ние сме се преродили, нито те. Нашата работа е да се справим. Атанас е сериозен човек. Той усеща, че е дошло време да даде много важен сигнал. По една от ключовите теми - ние ще намерим ли политическа воля да модернизираме българските служби.

Той работи дълго време. Да се върнем на масата на разговорите по тази тема. Вратата не е затворена. Това е човек, който ще продължи да работи", каза още Иванов.

По повод вдигането на забраната за внос на зърно от Украйна с гласуване на парламента той заяви, че това в бил опит да се подкрепи правителството.

"България си има премиер и той се справя със ситуацията. Чудя се дали не попречихме повече", каза Иванов.

Той коментира, че страната излиза от много дълга криза.

"Това инжектира много хаос, много разнопосочни действия. Нали виждате колко бързо от един секторен проблем се ескалира до това, че е опит да се свали правителството? Няма вече отделни проблеми, всичко много бързо ескалира.

Участваме във възможното управление на страната, което да почне да решава проблеми. То е толкова добро, колкото може да следва своите приоритети.

Това е трудно, сложно, базирано на тежки компромиси", каза още Иванов.

И допълни че това е хибридна политическа формула, която включва елементи на програмно правителство, правителство на малцинството и др.

"Ние сме си сложили главата в торбата. Но ние нямахме право да не опитаме. Дори дългогодишни наши опоненти разбират, като ДПС, че е добре да подкрепят тези приоритети. Те сами са си дефинирали ролята, подкрепят конкретни приоритети", каза още Иванов.

Той определи новия антикорупционен закон като "по-добър от това, което имахме досега". И допълни, че между първо и второ четене на промените в Конституцията възможността за втори мандат на главния прокурор както и това да ръководи заседанията на прокурорската колегия, ще отпаднат и това е договорено.

По-рано през деня Иванов заяви, че промените в Конституцита ще бъдат гласувани в началото на октомври. На няколко пъти той напомни, че тези промени са една от най-важните причини за присъствието на "Продължаваме промяната - Демократична България" в управлението.

"Очакваме на 6 октомври Народното събрание да гласува промените в Конституцията на първо четене. В същия период ще излезе становището на Венецианската комисия. Между първо и второ четене ние ще отразим препоръките на Венецианската комисия, следим и дискусиите на експертите", каза още Иванов.

И допълни, че очакванията са, че около 6-7 декември "ще преминем съответно към второ и трето четене".

"Тази тема се движи и за нас от ПП-ДБ това беше една от основните причини да бъде съставено това мнозинство", напомни Иванов.

Коментарът му идва на фона на това, че от вчера насам започна второто четене на антикорупционния закон, другата основна тема на "Продължаваме промяната - Демократична България". Но това второ четене върви бавно и мъчително.

По повод изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ДПС фактически е част от управляващото мнозинство той допълни:

"Коментарите на г-н Борисов мисля се отнасят до неговата партия и неговите отношения с ДПС. Иначе ДПС сами са дефинирали своята роля и казват, че подкрепят определени политики, че са част от конституционно мнозинство. Без тяхното стабилизиращо участие по теми, свързани със сигурността, също щеше по-трудно да се справи правителството."

Иванов обаче е категоричен, че коалиция с ДПС няма.

"Кой е във властта се вижда, ние търсим конституционно мнозинство. Дали ще има конституционно мнозинство ще видим на третото четене, но в момента това са заявките", каза още Иванов.

По отношение на протестите на зърнопроизводителите, той коментира, че има диалог между заинтересованите страни и че диалогът започва да произвежда някакви решения, това е правилният път.

"Нека да видим министерският съвет как ще се справи със ситуацията, уверен съм, че и с подкрепата на парламентарното мнозинство, те ще се справят", каза още Христо Иванов.