Саудитска Арабия и Израел за все по-близо до споразумение за нормализация на отношенията. Това заяви саудитският престолонаследник принц Мохамед Бин Салман в интервю за американската телевизия "Фокс нюз", цитирана от БТА.

"Приближаваме се към това (нормализиране на отношенията с Израел) с всеки ден", каза принцът. 

Той припомни, че за саудитците въпросът, свързан с палестинците, е много важен и че се нуждае от намиране на решение. 

"За нас палестинският въпрос е много важен. Ние трябва за го разрешим", каза той и подчерта, че преговорите в тази насока  вървят добре досега.

Принцът опроверга информациите в медиите, според които, разговорите с Израел са били преустановени.

"Надяваме се, че те ще доведат до резултат, който ще улесни живота на палестинците и ще позволи на Израел да играе роля в Близкия изток", допълни Мохамед бин Салван.

Израел вече нормализира отношенията си с пет арабски страни -  Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства, Мароко и Йордания.

Принцът каза, че ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, то тогава и саудитците трябва да го направят.

"Безпокои ни фактът, че една страна може да се сдобие с ядрено оръжие. Това е лошо нещо. Те (иранците - бел. ред.) нямат нужда да се сдобиват с ядрено оръжие, защото не могат да го използват. Но ако те се сдобият с него, то ние трябва също да се сдобием с такова", допълни той.

Салман също така заяви, че е време да се сложи край на конфликта в Йемен.

Запитан относно убийството на журналиста Джамал Кашоги, принцът увери, че реформира системата за сигурност на Саудитска Арабия, за да се гарантира, че подобен род грешки няма да се случват отново.

Мохамед бин Салман заяви и, че покачването на цената на петрола не означава подпомагане на Русия. Той визира решението на ОПЕК да намали добива на петрол и каза, че това решение се основава на стабилността на пазарите и не е предназначено да помогне на Москва да води войната си в Украйна.