Канада обяви нова помощ в размер на 650 милиона канадски долара (452 милиона евро) за Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Помощта бе обявена по време посещението в Канада на украинския президент Володимир Зеленски.

Пакетът, който ще бъде предоставен в рамките на три години, включва доставка на 50 единици блиндирана техника и обучение на украински пилоти с изтребители Ф-16, обяви канадският премиер Джъстин Трюдо пред депутатите от канадския парламент, след като проведе разговор с украинския държавен глава.

Зеленски: Канада винаги е била от светлата страна на историята

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Канада днес да остане до неговата страна до победата. Призивът Зеленски отправи по време на посещение в канадския парламент, където той говори пред парламентаристите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Москва трябва да загуби веднъж завинаги. И тя ще загуби", подчерта Зеленски.

Той допълни, че Канада винаги е била от "светлана страна на историята" в предходни войни и посочи, че е помогнала за спасяването на хиляди човешки животи в тази война със своята помощ.

Зеленски също така благодари на канадците за финансовата подкрепа за Украйна и за приютяването на украински бежанци. На няколко пъти той бе аплодиран от парламентаристите, които станаха на крака.

Това е първата визита на Зеленски в Канада, откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Днес Трюдо припомни, че Канада е предоставила близо 9 милиарда канадски долара на Украйна (6,7 милиарда долара) по формата на военна, финансова и хуманитарна помощ.

След Отава Зеленски ще посети Торонто за среща с бизнесмени и с местната украинска общност. В Канада живеят около 1,4 милиона души от украинско потекло, което е близо 4% от населението. Над 175 000 украинци пристигнаха в Канада от началото на войната в Украйна. Допълнително 700 000 украинци получиха одобрение да го направят също в рамките на канадска инициатива за временно пренастаняване на бягащите от войната. Тя предвижда и издаване на разрешително за работа за три години, пътища за получаване на разрешително за постоянно пребиваване и дори гражданство.