Украйна ще получи американските ракети с голям обсег ATACMS. Новината бе съобщена от американски медии, след като още миналата седмица се появиха слухове, че Белият дом е склонил да изпрати ценното оръжие. 

От началото на войната ракетите ATACMS (обсег - 300 км) са сред най-желаното оръжие на украинското правителство, повече дори от британския еквивалент Storm Shadow (обсег 550 км), осигурен през май тази година. Недостатък на Storm Shadow е, че британските ракетите са изстрелвани от малкия брой изтребители Су-24, с които украинската армия разполага. ATACMS могат да бъдат изпращани от пословично неуловимите за Русия ракетни системи HIMARS - 30 на територията на Украйна.

Да вземем успешните атаки срещу Крим през последните няколко седмици - те обикновено включват "Storm Shadow" и дронове, като безпилотните самолети служат за примамки на руските отбранителни системи. Операциите с разнообразно по вид оръжие традиционно затрудняват руснаците. Сега си представете украинско нападение с участието и на няколко ракети ATACMS.

Чий е Севастопол?

В петък Украйна нанесе пореден ракетен удар в Севастопол, който едва ли скоро ще бъде забравен от окупаторите. Посред бял ден щабът на руския Черноморски флот в Севастопол бе възпламенен. Обикновено атаки срещу командни центрове се извършват през нощта, за да бъде максимално затруднена системата за ПВО. В случая обаче украинците са знаели предварително за планирана среща на високопоставени военни в сградата и са се възползвали от шанса да "поздравят" своите колеги.

Часове по-късно излезе кратко официално съобщение от руското МО:

"Днес през деня киевският режим удари гр. Севастопол. В хода на отблъскване на ракетната атака със средства на ПВО са неутрализирани 5 ракети. В резултат на нападението е повредена историческата сграда на щаба на Черноморския флот. Загинал е един военнослужещ".

Украинците обаче са на друго мнение. По данни на Главното управление на разузнаването 9 души са били убити, а 16 - ранени.

Каквато и да е истината, задържането на контрола над Крим ще се превръща във все по-трудна задача за Русия, ако украинските атаки продължат. Година и половина след старта на инвазията Кремъл е изправен пред най-големия си кошмар.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава телевизионният водещ Владимир Соловьов, който гледа философски на кървавата руска инвазия в Украйна - войната, по думите му, е естественото състояние на човешките взаимоотношения. Явно тази оценка не се отнася за самия журналист, който предпочита да громи украинците от студиото си. 

"Войната е много по-естествено състояние на човека от мира. Звучи ужасно, звучи печално. "Не, не, не. Защо, защо?" Престанете. Заради това, когато момчетата се окажат на война, колкото и странно да звучи, изведнъж осъзнават, че това е съдбата им. Войната се оказва толкова по-естествена за човека, че всеки си намира място в редиците и някак си поема контрол над войната. И започва да живее в тази война и започва да се чувства комфортно, колкото странно и ужасяващо да звучи това".

"Сребърният медалист" тази седмица е бившият близък съветник на Путин Сергей Марков, който демонстрира на участие в руско предаване твърде задълбочени познания за проститутките на държавните лидери, посетили в Ню Йорк на Общото събрание на ООН.

"Виждам, че излъчвате световна среща на проститутки", заяви той шеговите на водещата Олга Скабеева.

"Това не е тук, а там", поясни водещата.

"Да, в Ню Йорк. Но то е естествено. Ще повторя - за държавните глави проститутките се подбират". 

"Те пристигат и със свои", включва се Скабеева.

"Знам, бил съм там. Пристигат с големи делегации. Вие си мислите - това са дипломати. Мислите, че те са стари, ненужни старци. Това са амбициозни хора! Имат огън в очите! Най-накрая са свободни! За дипломат да присъства на Общото събрание на ООН, това означава да е извън контрола на местните медии". 

"И да се освободят от контрола на жените си", закачливо се обажда отново Скабеева.

"Затова отиват с цяла делегация, армия. Десетки енергични, ентусиазирани хора, които искат да се забавляват. Честно казано, не съветвам никога да си има работа с проститутки".

"Лош опит?", пита водещата. 

"Не. Мислия си, че ако човек иска да има щастлив живот, не се занимава с проститутки", завършва Марков.

Депутатът от "Единна Русия" Максим Иванов грабва "златото". При участие в пропагандното предаване "Место встречи" той чистосърдечно признава, че националната кампания за насърчаване на покупките на руски автомобили е била само "препоръчителна". Тоест, не се отнася за търговете на Думата при избирането на автомобили, които да возят депутатите из страната.

Офанзивата срещу Иванов е подета от водещия Андрей Норкин.

"Правилно ли разбираме, че от следващата година ще се движите из регионите само с руски автомобили? Така ли е, Максим Анатолиевич?"

"Държим се малко лукаво", заядливо отвръща Иванов. "Това е само препоръка, колите, които получаваме, не си ги поръчваме ние. В региона се провежда търг, за да се осигурят автомобили на депутатите от Държавната дума, пари се отделят от Държавната дума. Някоя компания печели, не знаем коя. Да се говори само руски коли да участват... Имам въпрос, ако го приемем като условие за конкурса, няма ли да има протести пред Федералната антимонополна служба? Ние все още не си произвеждаме коли. Използваме автомобилите на тези, които спечелят търга и ни ги осигурят".

После въпрос задава другият водещ - Иван Трушкин.

"Ако не е тайна, вие от Свердловска област ли сте?"

"Да, от Свердловска", потвърждава Иванов.

"А с каква кола Ви возят?"

"Тойота Камри".