Сблъсък между двете страни на "сглобката" е налице във Варна - според настоящия кмет от ГЕРБ Иван Портних фирми, свързани с кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев "провалят общината и пречат на хората".

Така Портних обяснява забавянето на ремонтните дейности по ключови пътни артерии в морската столица. Фирмите, спечелили обществените поръчки, се оправдават с липса на техника и на хора.

"С дни не работеха по бул. "Христо Смирненски". Такива примери има в целия град. Паралелно с това пък техните частни обекти вървяха", обяснява Портних.

Благомир Коцев, бивш областен управител, веднага отговори на Портних с въпроси:

“Кмете Портних, аз или Вие правите обществените поръчки? Аз или Вие ги давате на фирмите?"

Самият Портних обаче твърди, че порочни практики има налице още от 2016 г. И дава пример с терен в район "Аспарухово", където на зелени площи  е построена сграда с удостоверение за търпимост.

"Само за миналата година са иззадени 280 такива удостоверения и то само в един от районите във Варна - "Приморски", допълни кметът. Това дава яснота кой е виновен за презастрояването на града", твърди кметът.

Коцев адресира и това твърдение с въпрос и пояснение:

"Кмете Портних, район Приморски, който издава удостоверенията за търпимост, не се ли управлява от районен кмет на ГЕРБ втори мандат?"

Портних твърди още, че проблемите са започнали още от времето, когато главен архитект на Варна е Виктор Бузев, срещу когото се водят и досъдебни производства за два незаконни обекта.

"Ще изчистим града от бузевщината. Тези строителни компании пречат на работата на Общината, пречат и на хората, нагнетяват напрежение. Не може за 15 септември, за когато съм казал, че ремонтите край училищата ще приключат, те да казват, че били открили някакъв проблем и за това не са готови. Тези номера няма да продължават. Такива тарикатлъци са за прокуратурата", заявява кметът

А Коцев припомня, че Бузев е назначен на поста именно от Портних и работи за него в продължение на 9 години

"Кмете Портних, народът е казал „крадецът вика дръжте крадеца“. За хора като Вас. Кмете Портних, дръжте се като мъж!”, отсича кандидатът на ПП-ДБ.

Днес обаче депутати от ГЕРБ излязоха на пресконференция и обявиха, че Коцев е разследван от прокуратурата за престъпление по служба, но над месец намира причини да не се яви в Окръжната следствена служба, за да му бъде предявено обвинение. Според народният представител Бранимир Балачев кандидатът на ПП-ДБ използвал изборите, за да придобие имунитет от наказателно преследване.