До няколко дни се очаква решение на Светия синод за бъдещето на Руската църква. Тя затвори врати, след като нейният предстоятел архимандрит Васиан, още един свещеник и един служител бяха изгонени от България, тъй като бяха уличени от ДАНС в шпионска дейност.

След дълго мълчание от св. Синод, един от първите, които излязоха с категорично мнение през уикенда, бе русенски митрополит Наум.

„Руската църква „Св. Николай“ е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на руската православна църква“, обяви бившият главен секретар на Светия синод, а понастоящем Русенски митрополит.

Владиката бе категоричен, че заключването на храма е извършено от "странични лица" и това е недопустимо.

Дни наред хора се събират пред Руската църква, която е построена с благословението на Светия синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 г. Хората поискаха храмът да бъде отворен.

След построяването си църквата е обслужвала руската емиграция в София, но от 1936 г. по настояване на съветското правителство храмът се отнема от емигрантите и се предава на българското правителство, а то го предава на Българската православна църква, припомни бТВ тази сутрин.

„Собственикът няма основание да затваря Руската църква, при положение че вътре работят двама български свещеници, които могат да водят богослужебен живот“, заяви Горан Благоев - журналист, историк и бивш водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ.

„Двамата българи са в „Св. Пантелеймон“ в Княжево, което е филиал на Руската църква“, добави и Тони Николов, философ и журналист.

По думите на Благоев тези свещеници могат да бъдат преместени в Руската църква.

„Врътване на ключа от Митрофанова е абсолютна провокация и опит за разделение на българското общество“, заяви Горан Благоев.

“Изгонените от Руската църква са експулсирани като шпиони, не като свещеници. Ако бяха изгонени като свещеници, щеше да е голям политически скандал“, категоричен бе Тони Николов.

По думите му, когато архимандрит Васиан си е тръгнал, е заключил църквата.

„Ключът би трябвало да е в Софийската митрополия в момента. Със съответното решение някой, който е временно предстоятел, може да отключи храма. Редно е църквата да заработи“, подчерта Николов.