За местните избори няма да се доставят нови машини за гласуване, а ще се използват наличните вече 12 837 устройства. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание (НС) във връзка с надеждността на машините за гласуване.

Тя отбеляза, че всички машини за гласуване се съхраняват в склад, който е частен, тъй като към момента не е осигурен държавен склад от страна на Министерския съвет. Нейкова припомни, че с решение на правителството е възложено ЦИК да сключи договор за съхранение, който изтича следващата година.

Камелия Нейкова обясни, че в изборния ден не се извършва замяна на машините за гласуване, в случай, че има проблем с тях, а се взима решение избирателите да гласуват с хартия.

Софтуерът за гласуване, след процедурата по доверено изграждане на изходния код, в защитена среда, която се осигурява от Министерство на електронното управление, се подписва с ключове, които се държат само от ЦИК, по определен ред, и не се предоставят на външни лица, каза още председателят на избирателната комисия. 

Тя добави, че достъп до изходния код и документацията за системата за машинно гласуване се предоставя на представители на партиите и коалиции, регистрирани за участие в изборите.

Нейкова отбеляза необходимостта да се уреди особената закрила и статут на устройствата за машинно гласуване, както е уреден статутът на бюлетините.

Председателят на ЦИК коментира, че за сигурността на машинното гласуване се извършват редица проверки и тестове. Също така МВР и ДАНС извършват проверка на всички лица, които имат достъп до склада, в който се съхраняват машините за гласуване и които ще работят по тяхната подготовка и доставяне до избирателната комисия.

В МВР е създадена организация за недопускане на изборни престъпления в няколко направления. Това каза по време на изслушване в парламента министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той обясни, че на първо място е създаден оперативен щаб, с ръководител - главният секретар на министерството. Стоянов добави, че сред основните дейности на щаба са оперативното ръководство на дейността по противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност в периода на изборите, информационният обмен между структурите на МВР и координацията с държавите институции.

Министърът каза още, че е изготвен план с конкретни отговорни структури на министерството и срокове за изпълнение. По думите му планът координира дейността на структурите на МВР и взаимодействието с компетентните държавни органи за недопускане, предотвратяване и разкриване на изборни престъпления.