Както обикновено, в БСП не им е скучно. Особено преди избори. Сагата "Сливен" не само не бе потушена с едноличния избор на "Позитано" 20 за кандидат за кмет в лицето на бившия такъв Кольо Милев, но и заживява собствен живот. Появи се още един кандидат. На местната структура.

Като независим в надпреварата се впуска Минчо Афузов. Афузов бе изборът на местната организация, но като опозиция на лидерката Корнелия Нинова бе автоматично отхвърлен. Така Сливен осъмна с негови билбордове, с надпис "МИНЧО АФУЗОВ НЕ Е КАНДИДАТ НА БСП ЗА ГР. СЛИВЕН. ТОВА Е ПОДКРЕПАТА НА СЛИВЕНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БСП-СЛИВЕН". Малката подробност тук е, че на билборда ясно се вижда логото на БСП - стилизирана червена роза.

Лидерката на социалистите обвини Афузов в измама и обяви, че е сезирала централната и общинската избирателни комисии, както и прокуратурата.

"Това, че на някой не му харесва графичното оформление, си е негов проблем", коментира алтернативният кандидат за кмет пред Клуб Z.

Крушката си има опашка

Отношенията Нинова-Афузов по оста на противопоставянето стананаха публични с последния парламентарен вот. По това време той бе областен управител на Сливен, назначен от служебното правителство на президента Румен Радев, с когото "Позитано" 20 отдавна е в обтегнати отношения. Тогава Нинова го обвини, че работи срещу собствената си партия в полза на новопоявилото се ляво обединение на бившите социалисти Мая Манолова, Татяна Дончева, Валери Жаблянов и др. - "Левицата!".

По това време (всъщност това е перманентен процес) Столетницата пак се тресеше от вътрешни скандали с изключени социалисти и доволно напускащи такива. "Бързите темпове, с които БСП губи симпатизанти докато е под вашата опека, ми подсказва, че вие убедено и сигурно ни водите към изпадане от парламента. Само мога да гадая, дали извършвате бавното ни убийство, защото тъмни сили ви мотивират, или просто толкова си можете" - написа тогава в своя позиция, разпространена до медиите Афузов, адресирана на практика до Корнелия Нинова.

В началото на септември общинските организации на БСП провеждаха конференции по номинации за кандидатите за местната власт. На сливенската Минчо Афузов събра най-много подкрепа за това да е кандидатът на партията за кмет, но въпреки това ръководството посочи третия по гласове Кольо Милев. Последва и освобождаването на общинския председател на БСП-Сливен Атанас Делибалтов.

На практика ръководството само обяви, че е избрало кандидатите си, но списък все още не съществува в публичното пространство.

"Изборът на сливенските социалисти е ясен. Що се отнася до билборда, въпреки логото, на него ясно е казано, че не съм кандидат на ръководството, а ако Нинова има някакъв проблем, да беше вдигнала телефона да разговаря лично с мен, не през социалните мрежи и медиите", заяви Афузов пред Клуб Z.

Преди няколко дни се е регистрирал като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, а вчера внесъл за целта и 2068 подписа, посочи още. 

"Корнелия Нинова отктрито се опитва да обиди електората си и подценява неговата интелигентност", допълни.

"Бившият областен управител на Сливен Минчо Афузов се опитва да се кандидатира за кмет на Сливен чрез измама. Платил си е тлъста сума за билбордове, на които лъже, че е подкрепен от БСП като използва цветовете, логото и името на партията. И то след като на партийната конференция в Сливен отказа БСП да го издигне" - контрира Нинова.

Афузов обаче очаква подкрепа именно от сливенските социалисти - "която бе заявена на 2 септември с избора за кандидата".

И ето как на практика социалистите се оказаха с две номинации за кмет на Сливен - една официална и една на местните активисти.