Избирателите на "Продължаваме промяната" ще се сблъскат със сложен избор в Бургас. Партията ще подкрепи Константин Бачийски за кмет на града, макар да не е номинално техен кандидат, но ще имат обща листа с "Демократична България" за общинския съвет.

Симпатизантите на Бачийски пък ще могат да гласуват за листата на неговата партия "Средна европейска класа", същата, която ПП ползва при излизането си на политическата сцена, когато още не бе официално регистрирана партия.

Първоначално ПП обяви, че издига Бачийски за кандидат в морския град. Част от местните структури обаче от месеци се борят срещу депутата, който централата на партията се опитваше да наложи като лидер на организацията в морския град.

Константин Бачийски стана известен с отказа си да подкрепи санкции срещу Русия, единствен от ПП-ДБ в парламента. А по-рано - с участията си в шествия на "Възраждане" в подкрепа на "традиционното семейство" срещу първия Прайд в Бургас. Самият Бачийски отрече да е бил част от "парада на хетеросексуализма", съставен най-вече от националистически групи, но Клуб Z се сдоби с кадри, показващи ясно присъствието му там - и това на негови симпатизанти. Бисер Русимов, член на СЕК, пък запали ЛГБТ флаг на събитието.

Междувременно от "Демократична България" се обявиха против кандидатурата му и подкрепиха инициативен комитет, издигнал доскорошният общински съветник, сега депутат Димитър Найденов за кмет.

Каква кампания ще води ПП в Бургас?

Това се питат от местната структура - дори плакатите и рекламните материали на партията ще са предизвикателство, защото за кмет по поръка на централата трябва да подкрепят СЕК и Бачийски, а за общински съвет - ПП-ДБ. Исканията ПП да имат собствен кандидат вместо него са игнорираи от централата. 

Вчера Димитър Найденов обяви, че е готов да се оттегли, като призова Бачийски да направи същото, стига да се намери друга, обща кандидатура в Бургас.

"Готов съм да отстъпя от кметската надпревара в Бургас, в името на обща кандидатура на коалицията ПП-ДБ“, написа Найденов в социалните мрежи. "Който се е захванал с политика, не може да поставя личната си амбиция над общия интерес - да има обединени усилия за спечелване на кметските избори в Бургас. Това е национално отговорното поведение."

И поясни, че тъй като ДБ не подкрепят Бачийски, Кирил Петков е отказал да подкрепи него за обща кандидатура.

Самият Бачийски коментира днес пред БНР ситуацията, като обяви, че идеята за нова кандидатура в последния момент би била в услуга на ГЕРБ.

"Може би това е един вид търсене на служебна победа. Аз съм човек, който 12 години се е борил срещу безобразията на ГЕРБ и в никакъв случай не бих участвал в даването на една служебна победа", заяви депутатът.

По информация на Клуб Z Кирил Петков няма някаква неприязън към Найденов, а по-скоро симпатии към Бачийски, който съпредседателят на ПП брани отдавна от местната организация на собствената си партия.