Вече е факт монтирането на разделителни колчета по пътя Русе-Бяла. Отсечката от десетилетия е едно от най-опасните пътни трасета в България, на челни позиции по брой катастрофи и жертви. Постепенното слагане на пластмасовите съоръжения тече втори ден.

Неотдавна Клуб Z показа идентични колчета, които бяха монтирани и на друга подобна смъртоносна отсечка - Кресненското дефиле. При възникналата след това невъзможност да се изпреварва в насрещното жертвите там бяха сведени до нула.

Очаква се простичкото решение да намали травматизма и да спре нарушителите на правилата и по това трасе - опасно и свръхнатоварено заради трафика към Дунав-мост 1.

„От Русе до Бяла тези колчета ще бъдат поставени в четири участъка – тези, които имат втора лента за изпреварване в посока изкачване”, заяви Стамен Савов, директор на Областното пътно управление в Русе пред Нова тв.

Анализите показали, че в тези участъци най-много шофьорите си позволявали да нарушават непрекъснатата линия и да изпреварват. Имало дори и тройни изпреварвания.

„Пътните инциденти са с тежки последствия, защото обикновено става въпрос за челни удари”, обясни Савов.

Планира се колчетата да бъдат поставени изцяло до края на октомври. Докато това се прави, ще има временна организация на движение.

Ремонтът ще струва около 50 000 лева, обясни Савов. В цената, освен колчетата, е включено и обновяване на маркировката.

От Агенция „Пътна инфраструктура” обявиха още, че днес започва и монтирането на колчета на още 10 отсечки от Бяла до Велико Търново, както и в Прохода на републиката от страната на Област Велико Търново.