Музикантът и зелен активист Васил Гюров е начело на листата на движение "Гражданска инициатива за София", което също се включва в местните избори в столицата на 29 октомври. Останалите във формацията също са граждански активисти в различни области. 

На последните пет парламентарни вота Гюров беше кандидат за депутат от "Демократична България", издигнат от гражданската квота на "Зелено движение". Той е известен с активното си участие и подкрепа за граждански инициативи като "Да запазим Корал", "Спаси Пирин", "Правосъдие за всеки" и др.

В листата на инициативата, която иска по-засилено гражданско участие в общинския съвет в столицата, е и друго добре познато име  - Мартин Заимов. Заимов е бил преди доста години и кандидат за кмет на София - издигнат е през 2007 г. от СДС и ДСБ, остава тогава втори след Бойко Борисов. На местните избори през 2011 година оглавява листа за общински съветници в столицата на "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев, която обаче не успява да влезе в общинския съвет. На предсрочните парламентарни избори на 2 април беше кандидат за депутат от Пловдив област от ПП-ДБ.

След Гюров на второ място в листата е юристката Биляна Коцакова, която се занимава активно с проблемите на украинските бежанци в България, следвана от бившия член на Централната избирателна комисия и член на националното ръководство на "Обединени земеделци" Красимир Вълев и архитектът и урбанист Мартин Микуш, специалистът по гори и климат Момчил Панайотов и др.

Листата е получила подкрепа и от дъщерята на Желю Желев - Станка Желева, която обаче не е номинирана заради неотговаряне на изискването за уседналост.

Гражданските активисти ще се явят на изборите с "Обединени земеделци" с лидер Петя Ставрева - партията, чрез която независимите кандидати ще участват на вота, без да минават през сложната процедура по събиране на подписи в подкрепа на всеки от тях. Ставрева е бивш евродепутат от листата на ГЕРБ преди години. Ставрева също беше сред партньорите на ПП-ДБ на последните парламентарни избори.

"Ние сме група от свободни и независими личности, които се обединиха в обща гражданска листа. Използвахме регистрацията на "Обединени земеделци", казва Гюров на пресконференция в БТА.

"Обединени земеделци" не подкрепя номинацията на ПП-ДБ Васил Терзиев заради семейното му минало и работата на роднините му в Държавна сигурност. Партията няма своя регистрация за кандидат-кмет.

В листата има 12 имена, които Гюров определи като "алтернатива за тези граждани, които не се чувстват представени в палитрата на партии и коалиции".

Листата:

1. Васил Гюров - музикант, активист по природоззащитни и обществени каузи

2. Биляна Коцакова - юрист

3. Красимир Вълев - юрист, бивш член на ЦИК, Обединени земеделци

4. Мартин Микуш - архитект и урбанист

5. Момчил Панайотов - специалист по гори и климат

6. Татяна Иванова - медиен експерт и преподавател

7. Людмила Лозанова - квота на Обединени земеделци

8. Мартин Заимов - финансист

9. Светлозар Василев - психиатър и университетски преподавател

10. Яна Петрова - философ

11. Димитър Славински - мениджър на екологични проекти