Като "гражданска инициатива" определи кандидатът на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски опита си да реализира първия мандат, който предизвестено не срещна достатъчно подкрепа в пленарната зала.

Въпросът сега обаче е ще има ли опит и с втория мандат, този на "Продължаваме промяната" - със също предизвестен край. Заявка, че това е възможно даде днес след гласуването за кабинета "Габровски" съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Продължаваме разговорите с "Демократична България". Ако представим кабинет, той ще бъде кабинет на малцинството", заяви Василев.

Както е известно, ПП и ДБ обявиха намерение да представят кабинет на малцинството преди около месец и поставиха тогава девет приоритета като тест за търсене на мнозинство в парламента. Първият от тях бе Изборният кодекс и по-конкретно - условие към ГЕРБ, БСП и ДПС (т.нар. Хартиена коалиция) да се откажат от измененията на изборните правила. Те не само не се отказаха, но и ги пришпориха и приеха. След това от ПП обявиха, че няма да предлагат кабинет, защото очевидно още точка първа е била погазена и реформаторско мнозинство няма.

Това обаче се случи преди ГЕРБ да представи Габровски като свой кандидат-премиер, което ангажира ПП и ДБ сега също да демонстрират, че правят усилие за кабинет. Днес Асен Василев не спомена изборните правила, а само бюджета, законите по плана за възстановяване, законите за службите и др. Междувременно президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от ИК. Василев обаче пак посочи, че се надявал да има време парламентът да разгледа "тези девет гаранции", "за да може кабинет на малцинството да си свърши работата при липса на парламентарна подкрепа, да има време да се внесат в комисии". Т.е. да се покаже, че има воля за изпълнението на въпросните приоритети на ПП и ДБ, сред които е и конституционна реформа, която изисква голямо мнозинство. 

По думите на съпредседателя на ПП до ден-два щели да бъдат финализирани разговорите с ДБ.

Очакването този път е да се представи политически кабинет, а не "експертен" като какъвто бе обрисуван този на проф. Габровски. Едно такова правителство със сигурност няма да бъде подкрепено от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов вече дадоха заявка, че щом ПП не подкрепя нейния мандат, и тя няма да подкрепи мандат на ПП. "Възраждане" пък "си каза" още от първия ден - няма да подкрепи друго правителство освен собствено такова.

ПП и ДБ имат заедно 73 гласа. Може да добавят и още един - в лицето на вече независимия бивш депутат от левицата Явор Божанков. Ако хипотетично бъдат подкрепени от бившия си коалиционен партньор БСП, с когото настъпи разрив заради изборните промени, както и от "Български възход", то ще има общо 110 гласа "за". Няма причина ДПС да иска да подкрепи кабинет на ПП и ДБ, освен ако не иска да го държи в зависимост. Интересни са мотивите, с които би отказала обаче предвид днешната риторика на лидера Мустафа Карадайъ, който обрисува от трибуната колко лоша партия е ГЕРБ, но как ще даде подкрепа за нейното проектоправителство, за да се демонстрира диалог и да се излезе от парламентарната криза. Иначе гласовете от Движението правят непреодолимите 146 гласа "за".

По информация на Клуб Z засега от ПП смятат, че трябва да представят проект на правителство, но не и да го подлагат на гласуване. Оттам щели да призоват с писмо и парламентарните сили да ускорят работата по приоритетните им девет области, а президентът - да не бърза с връчването на втория мандат. Ще се съобрази ли Радев, не е ясно, но пак по неофициална информация, готви връчването на мандата на ПП още този петък.

Междувременно от "Български възход" вече се готвят да вземат третия мандат за съставяне на правителство, без дори да е имало намек от "Дондуков" 2, че Румен Радев ще се спре на тях. Лидерът Стефан Янев вече припозна Габровски като кандидат за министър-председател на партията си, за което му и "смигна" преди гласуването, като обяви, че "Възхода" ще подкрепи професора за премиер, но ще се въздържи за състава на правителството му. В отговор на журналистическо питане днес би ли оглавил проектосъстав на кабинет и с третия мандат, неврохирургът посочи отново, че това предполага "комбинации" и "задкулисни уговорки", в каквито нямало да участва. На въпрос "Продължавате ли с политиката?", отвърна: "Продължавам с операционната с огромно удоволствие".

По неофициална информация на Клуб Z президентът не е склонен да даде мандата на партията на бившия си служебен министър, за да не я легитимира като политически проект, който се ползва с неговата подкрепа. Както направи с "Промяната". Ако все пак се спре на парламентарната група на Янев, то такъв кабинет може да получи подкрепата и на БСП.