Дерогацията за руския петрол за "Лукойл Нефтохим" ще важи още една година.

Това решиха депутатите с приемане на второ четене на промени в закона за мерките срещу Русия заради войната в Украйна. В този период рафинерията ще намалява поетапно количествата на сорт "Урал".

Според приетото на първо четене дерогацията трябваше да отпадне 30 дни след приемането на закона. Нито един депутат от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" не взе думата, за да аргументира новото отлагане, което е по предложение на Йордан Цонев (ДПС).

Вчера министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди за скок на горивата и за дефицит, ако без подготовка се премине към нефт, който не е от Русия.

"Не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но цените ще се повишат значително и тук трябва да се каже, че ще има и възможности за спекула и дори недостиг на горива", каза Богданов.

По време на днешния дебат Румен Гечев (БСП) няколко пъти попита на какво основание България се отказва от дадено й право, което ще доведе до поскъпване на горивата. Подобно бе и мнението на Тошко Йорданов ("Има такъв народ"), който обвинив вносителите, че не знаят какви са цените на бензиностанциите.

Депутатите приеха още в рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" да бъде назначен особен търговски представител, който ще контролира дейността й. Предвижда се да бъде назначаван от Министерския съвет с указ на президента, тъй като ще отговаря за критичната инфраструктура на страната, която е част от националната сигурност. Той ще работи за период шест месеца, а след изтичането на мандата му ще може да бъде преназначаван веднъж за още шест месеца.

Единствената промяна, която приеха днес депутатите в сравнение с одобрените в комисията вчера текстове, се отнася до предложението 100% от петролните резерви на страната да се съхраняват в България. В момента това изискване се отнася до 80%, каквото изискване има и в европейска директива.

Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" заяви, че управляващото мнозинство иска "Лукойл" да си плаща данъците. Той обяви, че за миналата година дружеството е получило компенсации заради скъпия ток в размер на 140 млн. лева. Освен това напомни, че преди година разликата в борсовите цени на сортовете уралс и брент е била 25%, но тази разлика не е била калкулирана в крайните цени, които плащат гражданите, и съответно в бюджета през данъците, а в бюджета на Русия.

"Ние искаме тези пари да влизат в българския бюджет", заяви той.