На "Барселона" е повдигнато обвинение от испанската прокуратура за даване на подкупи на бивш съдия и реферски шеф по нашумялото разследване за корупция, информира испанското издание El Debate.

На този етап няма потвърждение от клуба или властите. В началото на годината клубът бе обвинен, че от 2001-ва до 2018 г. е превел 7,3 милиона евро на фирми на Хосе Мария Енрикес Негрейра, бивш рефер и дългогодишен вицепрезидент на Съдийската комисия на футболната федерация на страната.

Клубът отрича вина с оправданието, че използвал бизнеса на Негрейра за видеоуслуги. Прокуратурата е на друго становище - години наред от Барса са си "купували съдийски комфорт". Негрейра е бил фактор сред арбитрите в периода 1993-2018 г.

По-рано днес бе съобщено, че полицията е претърсила офиси на Испанската футболна федерация. 

"Барселона" е заплашен с изваждане от Ла Лига и евротурнирите, като случаят се следи и от УЕФА, а наскоро шефът на европейския футбол Александър Чеферин го определи като "много сериозен".

Според El Debate персонални обвинения са получили Негрейра, неговият син Хавиер Енрикес Ромеро и бившите президенти на "Барселона" Жосеп Мария Бартомеу и Сандро Росей. Те ще бъдат съдени персонално като преки участници в схемата.

Наскоро президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес подаде оставка заради прословутата целувка с испанската националка Джени Ермосо. Скандалът доведе до други уволнения и оставки.

А корупционният проблем на "Барселона" идва като пореден удар на "Камп Ноу" - клубът изпитва финансови затруднения и не може да си позволи футболистите, които иска заради правилото за финансов феърплей. Това е причината завръщане на Лео Меси да не се осъществи.