Кандидатите са ясни, листите са регистрирани, кампанията за местните избори започва утре. Какво ни очаква в столицата? Какво ни казват номинациите на основните партии и можем ли да гадаем кой ще е следващият кмет преди социологическите проучвания?

Тези въпроси обсъждаме в 132-рия епизод на Z-Каст с общинския репортер от в. "Сега" Светослав Спасов.

"На балотаж със сигурност ще се ходи. Ако в тези избори не фигурираше името на Вили Лилков, даже щях да допусна, че кандидите на ГЕРБ и на ПП-ДБ-СС ще бъдат на балотаж. Но именно заради Вили Лилков не съм толкова сигурен. Сега много зависи от кампанията, за да се каже дали и в БСП евентуално могат да направят нещо по-сериозно", смята той.

И изтъква, че разочарованите от кандидатурата на Васил Терзиев припознават Лилков като алтернатива, а симпатизанти на Борисов считат номинацията на Антон Хекимян за "таен знак", че трябва да гласуват за... Лилков.

"С тази кандидатура на Хекимян ГЕРБ признават, че не са управлява добре София, не само през последните 4 години, но и много по-дълго", обясни Спасов.

И поясни - ГЕРБ има 10 заместник-кметове, 27 общински съветници, 12 районни кметове, и нито един от тях не се е оказал достоен да "продължи делото на Фандъкова".

Отговаря ли на истината тезата на Борисов, че е избрал най-яростния си критик? Има ли наистина такова нещо като "гражданска кандидатура" в София? 

Защо в столицата на изпъкват независим кандидати, около които да се обединят няколко партии? И какво ще стане в София, ако имаме кмет от една партия и общински съвет, контролиран от друга?

Отговорът на тези и други въпроси, чуйте и гледайте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.