"Аз не съм избор в последния момент, аз съм правилният избор! Не мога да кажа, че съм златната резерва."

Така бившият журналист Антон Хекимян, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, коментира в интервю за БНТ в отгово на въпрос как тълкува думите, че бе номиниран от лидера Бойко Борисов в последния момент, след откази на други фаворити и чувства ли се като "златната резерва".

Това бе първото интервю на доскорошния шеф на новините в бТВ в качеството му на политик. И очаквано по-голямата част от него беше посветена на рязката му метаморфоза и на това "къртица" ли е бил на Борисов в частната медия (по лидерката на БСП Корнелия Нинова), с какво е спечелил доверието на лидера на ГЕРБ и откога датират близките им отношения, така щото Борисов да го посочи за кандидат-кмет на столицата.

"Получих обаждане от Бойко Борисов, имахме среща, говорихме, пожелах да имам достатъчно време да обмисля" - заяви Хекимян. - "Да си в политиката не трябва да е самоцел", допълни.

- За няколко дни не се взима такова тежко решение. Кога решихте че журналистиката не ви е достатъчна? - бе попитан.

"Вярвал съм, че институциите могат да променят живота на хората" - отвърна Хекимян.

И продължи с това, че нямало никакво значение дали е бил кратък или дълъг този период на размисъл, ако си имал отдавна убеждението, че трябва да работиш за този град.

Хекимян си давал сметка какви "внушения" ще тръгнат по отношение на връзките му с ГЕРБ и работата му на висока позиция в една от най-гледаните телевизии.

"Тези внушения са обидни не само за колегите от бТВ, а и за цялата журналистическа гилдия. Всеки един колега може да потвърди, че съм работил професионално. Нямам никакви притеснения за моралния си компас. Журналисти да нападат колегите си, че са изпълнявали поръчки на партии, това ме вбесява

"Има ли правилен момент, в който един журналист може да стане политик? Обмислял съм как ще се отрази на бТВ. Аз никога няма да се отрека от бТВ", продължи. И допълни, че единственото, което са му "говорили в слушалката", е било да приключва с разговора, че времето свършва.

- С какво спечелихте доверието на Борисов? - последва.

"Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да каже. Аз не съм се включил в тази кампания да съм звездата на политическото шоу", отвърна кандидатът.

Отношенията му с Борисов били професионални, разказа. "Познавам го като рерпортер по събития. Г-жа Христова (водещата Христина Христова) също е била общински репортер". Първото му интервю с Борисов било през 2013 г. - 2014 г. После имал десетки иинтервюта с него.

"Аз съм човекът задавал най-неудобните въпроси на Бойко Борисов! Аз съм човекът, показвал най-много карикатури на Борисов!" - даде си оценка Хекимян.

Бе попитан и за това какви са политическите му възгледи, които не са известни към момента.

"Антон Хекимян е модерен гражданин, който обича България, който знае какви са проблемите, усеща ги с душата си и знае, че може да направи най-доброто, за да ги реши", отвърна. И допълни, че щом е кандидат на ГЕРБ, значи се позиционира в център-дясното.

Бе попитан и познава ли екипа, с който ще работи и по-специално - поставения като трети в общинската листа бизнесмен Любомир Минчев, участник в "онази" снимка с яхтата, заедно с Иван Тодоров - Доктора, Милен Велчев, Петър Петров - Амигоса и др.

На това Хекимян не отговори, а препрати към опонента си от ПП-ДБ Васил Терзиев, който като IT бизнесмен, какъвто е и Минчев, е имал общи бизнес начинания с него.

"Ако голямата атака идва от кръговете около Терзиев, Терзиев може да обясни по-добре за миналото му", заяви кандидатът за кмет и водач на партийната листа.

По повод последното, Хекимян даде заявка, че ще оостане общински съветник, ако не бъда избран за кмет. Но атакува Терзиев като попита защо той не води листа и какво означава това.

На финала атакува и кабинетът "Петков". Това били хората, които "дръпнали ръчната спирачка" на столицата, като не дали на София пълната сума по плана за възстановяване за метрото (Асен Василев като финансов министър и тогава реши СО да кандидатства за остатъка от централния бюджет), за канализация. "Биизнесът е настръхнал заради идеята "бонус-донус". Вървим към това да разклащааме отново държавата", заяви на финала Хекимян, повтаряйки думите на лидера от вчера относно идеята на Василев граждани, докладващи за укрити данъци, имущество и пр., да получават финансов стимул от държавата.