Въпреки протестите на миньори и енергетици и блокирането на ключови пътни артерии в цялата страна преди днешното извънредно заседание на МС премиерът Николай Денков потвърди, че днес правителството трябва да приеме териториалните плановете.

"Днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги изпратим към Европейската комисия", каза той.

"Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове", припомни премиерът.

На деншното си заседание МС трябва да разгледа "Проект на решение за одобряване на нови приоритети по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. и на проекти на териториални планове за справедлив преход на Република България за районите от ниво NUTS3 - Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник".

Срещи със синдикатите

По-рано днес заради нарастващото напрежение имаше среща между Денков и президентите на КНСБ – Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Това обявиха във Фейсбук и от двата синдиката. Срещата е била по покана на министър-председателя, посочват от КНСБ. Разговорите са били във връзка с териториалните планове за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. 

„Президентът на КНСБ настоя правителството и партиите от управляващата коалиция да предприемат всички необходими действия пред ЕК за отлагане на срока за представяне на териториалните планове за справедлив преход“, информират от КНСБ.

От „Подкрепа“ посочват, че очакванията на протестиращите не са се оправдали. Правителството щяло да разгледа проектите на териториалните планове „с козметични промени“, пише БТА.

„Решението на правителството за одобрение на документите в сегашния им вид ще обезсмисли едно бъдещо споразумение на министър-председателя и синдикатите“, коментират още от синдиката.

„Загробването на българската енергетика е престъпление, което няма да позволим. Искаме да се създаде механизъм за капацитет или чрез друг подход да се гарантира сигурността на електроенергийната система“, посочват още от КТ „Подкрепа“.

Преди седмица протест във връзка със съдбата на въглищните централи и бъдещето на енергетиката се състоя в центъра на София. Тогава премиерът се видя с представители на протестиращите, а от двата синдиката изразиха задоволство от постигнатите договорки.

„Запознати сме с медийните публикации, че предстои правителството да приеме териториалните планове. Никога не коментираме такива неща.“

Така говоритeлят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмаакер отговори на въпрос на Клуб Z какво може да се случи, ако утре плановете не бъдат предадени на Брюксел.

„Когато плановете бъдат готови и предадени на ЕК, тя ще ги проучи подробно и възможно най-бързо. Целта е да се гарантира, че можем да вървим възможно най-бързо с работата, която трябва да се свърши според тези планове“, допълни Де Кеерсмаакер.