Антъни Иванов ще съди Българската федерация по плувни спортове (БФПС) с иск за 100 000 лева и отнемане на лиценза, обяви неговият защитник, специалистът по спортно право Георги Градев, в "Нова нюз".

В разговора участва и шефът на БФПС Георги Аврамчев - той се включи онлайн, но това не попречи двамата няколко пъти да влязат в спорове. В края му Градев обяви, че "тези хора ще страдат много следващата година". Той имаше предвид сегашното управление, с което Антъни Иванов е "на нож" от години. 

Градев изрази увереност, че е "родено" ново ръководство, от "млади хора, които разбират от това, което правят"*.

По-рано тази седмица УС на федерацията единодушно реши да спре правата на Иванов за 3 години и да му наложи глоба от 2000 лв. за "неверни твърдения, клевети, внушения и обиди". С тях той "уронва престижа както на плувната федерация, отделни състезатели, треньори, членове на Управителния съвет на централата, така и на спортни институции като Министерството на младежта и спорта (ММС), Българския олимпийски комитет (БОК) и Антидопинговия център".

Градев започна с това, че скандалът между двете страни се коренял в разликата между поколенията, "транзицията", както се изрази той. От едната страна били "60-годишни административно импотентни и неграмотни апаратчици", "светата инквизиция", както се изрази специалистът по спортно право.

От другата - 20-годишни млади хора, които имат различни ценности, друг начин на мислене. Заради пропастта между тях, според Градев, умира не само българското плуване, целият ни спорт, а това бил основният проблем и на обществото.

Георги Градев заяви, че той и Иванов ще отнесат въпроса до съд, като е убеден, че ще осъдят федерацията. По думите му плувецът е наказан неправомерно. Първо, той бил санкциониран като член на БФПС, а това било неправомерно, тъй като по закон само клубове могат да бъдат членове на федерации, а не физически лица. 

Второ, Антъни не е бил поканен на въпросното заседание на УС, за да се защити, това му право било пренебрегнато. Тук, според Градев, се изразявала "инквизиторската роля" на БФПС. Там се държали като обидени, а още като съд и прокуратура. Иванов трябвало първо да бъде осъден - ако някой предяви претенции, и едва тогава наказан от БФПС. 

Негови колеги, които той е засегнал, според федерацията - Йосиф Миладинов и Питър Мицин, нямали претенции, изтъкна още Георги Градев.

На всичко това Аврамчев отговори, че Анътни Иванов е наказан според устава на федерацията, който е законно вписан и в съответствие със Закона за спорта. Санкцията е заради нарушаване на етични норми.

Той добави, че на Градев и Иванов е дадени правото да обжалват наказанието, така ще се защитят. Една от звездите ни в плуването не бил поканен на сбирката на УС, тъй като във федерацията вече разполагали с "всичките му писаници", интервюта, видеа и т.н., в които нападал съотборници в националния, треньори, шефове и т.н.

Накрая Георги Градев оправда поведението на своя клиент с "разликата в поколенията". Той направи това при вметка на водещата Лора Инджова, че не може да цитира в ефир нападки на Иванов, тъй като звучат нецензурно. Даде пример с Христо Стоичков, някога "наложил" този изказ.

"Не да ги оправдаваме, но те са по-енергични, по-емоционални. Трябва да го разберем, не оправдаем. Леко непристойно е, но те (бел. ред. федерацията) са мащеха, не е майка. Ще ги съдим и осъдим", каза Градев.

Видният спортен опозиционер изрази позиция, че проблемите на Антъни Иванов с федерацията започнали през 2021 г., когато започнал да защитава уличени с допинг трима плувци. Аврамчев отвърна, че те били наказани по правилата, имало и независими експертизи, установили, че БФПС нямала вина.

*Клуб Z припомня, че Георги Градев е в управлението на една от шестте шахматни федерации, които претендират да администрират шахмата в България. Той също така е част от екипа на Димитър Бербатов в спора му с Борислав Михайлов за БФС.