Кабинетът прие плана за справедлив преход, който утре - когато е последният срок, изпраща в Брюксел. Трябва да се създаде предприятие, което да действа за превръщането на мините в индустриална зона и което да поеме голямата част от работещите сега там. В бъдещата индустриална зона щели да инвестират компании, интересът бил голям. За тези от работещите, които искат да напуснат, правителството предлага социални пакети. За тях по-рано пред деня стана ясно от неформалния говорител на управлението Делян Пеевски от ДПС. На пресконференцията след днешното извънредно правителствено заседание финансовият министър Асен Василев само добави, че практиката в други държави е тези пакети да са за 24 месеца, в България обаче идеята е да са за 36 месеца. 

"Първоначалните дати, които бяха заложени за всички държави членки, бяха тези планове да бъдат изпратени към 30 септември 2022 г. Служебните кабинети не изпратиха плановете. Редовният кабинет в много кратки срокове успя да проведе обсъждания - и със синдикатите, и с бизнеса в регионите", коментира още той. 

Василев обясни, че е имало "липсващ елемент" в плана какво ще правят хората от централите, ако поискат да ги напуснат. Сега това се допълнило със социалните пакети.

"Заплатите в мините са доста високи", добави той. И изчисли, че компенсацията на един човек ще е 140-150 хил. лв. 

Въпреки че както се оказа по-късно от думите на премиера Николай Денков - изплащане на тези компенсационни пакети се очаквало да е по-скоро изключение.

"Спрете протестите!"

Той призова за край на блокадите по пътищата и се обърна към недоволните работещи в предвидените за затваряне предприятия:

"Спрете протестите! Вашите представители да дойдат тук, за да разговаряме".

Ако все пак някои искали за продължат да протестират, това да става в рамките на закона, поиска Денков.

Договореното със синдикатите миналата седмица било само рамката, кратко, а тепърва щели да текат преговорите, в които се уточняват детайлите.

Социалните пакети

Социалните пакети са обект на преговори със синдикатите, казаха и Денков, и Василев. Така подробности за тях не бяха предоставени на брифинга. Ще се преговаря и за детайлите около "до 36 заплати" и означава ли това, че ще има различни варианти на компенсиране на напускащите. Попитан дали има предвидени и осигурени средства при голям наплив от желаещи да получат тези социални пакети, Денков отговори, че подобни случаи би трябвало да бъдат по-скоро изключение - "не говорим за масови напускания, а за възможност, ако се наложи". 

Предвиденото предприятие, което трябва да се появи и което трябва да поеме голямата част от сегашните работещи в мините, също е в твърде идеен проект, поне според неособено конкретните отговори на премиера и на финансовия министър. 

Бъдещото предприятие

Детайлите за бъдещето предприятие, за което премиерът основно каза, че това, с което ще се занимава, го прави "гъвкаво", също остават за след преговорите за доуточняване. Така  - не е ясна бройката на заетите в него, нито кога точно ще започне то да действа.

"Създаваме предприятие за превръщането на мините в индистриална зона, като то няма да изземва функциите на мините, ще се допълват", каза премиерът.

Предприятието трябва да създаде "територия, подходяща за инвестиции", като това да се случи в рамките на период от около 10 години. По-дълго време ще отнеме да се мисли тази земя да стане годна за земеделски цели.

Крайният срок, в който България трябва да затвори окончателно въглищното производство, е 2038 г.