В България има поне 2856 граждани, които живеят на семейни начала с партньора си от същия пол, сочат данни от Националния статистически институ, пратени на ЛГБТ организацията фондация ГЛАС.

В последното национално преброяване на населението и жилищния фонд, проведено през 2021 г., имаше възможност да се посочи съвместно съжителство без брак - независимо от пола на партньорите. Тогава фондацията проведе кампания за популяризиране на тази възможност и за да окуражи гей двойките у нас да се заявят като семейство.

Данните сочат, че 1428 двойки, или 2856 български граждани са имали куража да се заявят като семейство - в една от най-хомофобските държава в ЕС по данни на Евростат.

От "ГЛАС" отправят благодарност към всички гей двойки, откликнали на призива.

"Вярваме, че еднополовите семейства в България са много повече, но дефицитите на преброяването и обществената стигма не могат по покажат реалната картина. Но дори и това, че в България има хиляди двойки, които живеят като семейства без достъп до същите права, а и задължения като останалите български граждани, трябва да е достатъчно основание държавата и политиците да регулират този въпрос", коментира Симеон Василев, председател на фондацията.

От ЛГБТ организацията припомнят скорошното решение на Европейския съд по правата на човека по делото Коилова и Бабулкова срещу България (Koilova and Babulkova v. Bulgaria, жалба № 40209/20), което задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки. Решението излезе на 5 септември 2023 г. Очаквано, до момента няма реакция от законодателя по въпроса.