Трима учени спечелиха Нобеловата награда за физика. Това са французинът Пиер Агостини, унгарецът Ференц Краус и френско-шведският изследовател Ан Л'Юилие, съобщи Кралската шведска академия на науките, цитирана от БНР.

Наградата им се присъжда "за експериментални методи за генериране на светлинни пулсации за изследване на динамиката на електроните в материята".

"Приносът на лауреатите позволи разследването на процеси, които са толкова бързи, че преди това беше невъзможно да бъдат проследени", се казва в съобщението.

Агостини е професор в Държавния университет на Охайо в САЩ, докато Краус е директор на Института Макс Планк в Германия.

Л'Юлие, едва петата жена, която печели наградата за физика от 1901 г. насам, е професор в университета Лунд в Швеция.

Тя каза пред репортери, че е била по средата на преподаване на час, когато е получила обаждане от Шведската кралска академия на науките и е било "трудно" да завърши класа. 

"Много съм трогната... Няма толкова много жени, които получават тази награда, така че е много, много специална", каза Л'Юлие, цитирана от БГНЕС.

Миналата година Ален Аспект от Франция, Джон Клаузер от Съединените щати и австриецът Антон Зайлингер спечелиха Нобелова награда за работата си в областта на квантовото заплитане, концепция, отхвърлена някога от Алберт Айнщайн като "призрачно действие".

Триото ще си подели наградата от 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара) и ще получи наградата от крал Карл XVI Густав на церемония в Стокхолм на 10 декември, годишнината от смъртта на учения Алфред Нобел през 1896 г., който създава наградите през последната му воля и завещание.

Наградата за физика ще бъде последвана от наградата за химия утре, като най-гледаните награди за литература и награда за мир ще бъдат обявени съответно в четвъртък и петък.

Наградата за икономика – създадена през 1968 г. и единствената Нобелова награда, която не е включена в завещанието на Нобел от 1895 г. – закрива Нобеловия сезон за 2023 г. на 9 октомври.