Британският милиардер сър Джим Ратклиф, който е кандидат за покупката на "Манчестър Юнайтед", планира да промени предложението си, като стане миноритарен акционер, предаде Би Би Си.

Най-богатият англичанин, собственик на химическия гигант INEOS, поиска да купи "червените дяволи" в началото на тази година в конкуренция с катарския банкер шейх Ясим Бин Хамад Ал Тани, след като щатското семейство Глейзър обяви клуба за продан.

Смята се, че офертите и на двамата са в порядъка на 5 милиарда паунда, но Глейзър иска 6. Може би това е причината след три рунда на представяне на оферти от месеци вече да не се говори нищо по евентуална сделка. Твърди се, че в голямата еврейска фамилия на базираните във Флорида богаташи не всички били склонни да се разделят с "Юнайтед" при тези условия и в този момент.

И че след две години 20-кратният шампион на Англия отново ще бъде поставен на тезгяха, но вече за 10 милиарда.

Зациклянето на процеса накарало Джим Ратклиф да мисли за алтернативен ход, като предложи да вземе само 25 процента на първо време, според Sky news. Твърди се, че ще оферира 1,5 млрд. лири. Той разчитал на по-късен етап да се сдобие с целия клуб. 

Поначало братя Глейзър обявиха, че търсят партньори във финансирането или купувачи на целия тим. Явно Ратклиф, който притежава френския "Ница" и швейцарския "Лозана", а също така е спонсор на "Мерцедес" във Формула 1, вече разчита на първата перспектива.

Стойността на "Юнайтед" се срина на борсата в Ню Йорк в последния месец след информацията, че американците в крайна сметка може да не продадат "червените дяволи".