Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните реши в Европейския парламент да поиска допълнителни отговори на въпроси от кандидата за еврокомисар по въпросите на климата Вопке Хукстра и от изпълнителния зам.-председател Марош Шефчович, който трябва да поеме като ресор Зеления пакт.

Това обяви преди днес в ЕП в Страсбург председателят на комисията Паскал Канфен. Нейните членове не са доволни от изслушванията на двамата и ги пращат на допълнителен изпит.

Двамата кандидати трябва да поемат ресорите на оттеглилия се нидерландец Франс Тимерманс, който бе изпълнителен зам.-председател на Комисията, отговарящ за климата и Зеления пакт. Номираният за ЕК негов сънародник Вопке Хукстра трябва да поеме въпросите за климата. А словакът Марош Щефчович, който е изпълнителен зам.-председател на Комисията, трябва да отговаря за Зеления пакт.

След изслушванията пред ресорната комисия двамата не са събрали необходимото мнозинство от две трети от гласовете, за да бъдат одобрени, каза Паскал Канфен. Затова според процедурата евродепутатите са изпратили до Хукстра и Шефчович писма. Кандидатите трябва да отговорят на поставените им въпроси писмено до 7 часа утре сутринта (8,00 ч българско време).

Ако пак не бъдат събрани две трети, парламентарната комисия ще се събере на ново гласуване, на което вече ще се изисква обикновено мнозинство. Това обаче няма да се случи на тази парламентарна сесия, която приключва на 5 октомври. При това положение ще бъде отменено насроченото за този ден одобряване на кандидатите от Европейския парламент. То ще бъде пренасрочено за следващата сесия, която започва на 16 октомври. При одобрение обаче кандидатурите на двамата трябва да ъдат одобрени в четвъртък.

При изслушванията и на Хукстра, и на Шефчович са зададени по 8 въпроса. Канфен изтъкна тези, които смята за най-важните:

• 1. Как се ангажират с междинната цел за намаляване с 90 на сто на емисиите парникови газове до 2040 г.?  След слаби отговори на поставени преди изслушванията писмени въпроси Хукстра и Шефчович са дали по-ясни отговори. Саго обаче членовете на комисията искат да получат отговорите и на хартия;

• 2. Огромно мнозинство от групите са разочаровани от факта, че Шефчович не е поел ясен ангажимент за времето за изпълнение на „висящите“ предложения от Зеления пакт. Става дума за благосъстоянието на животните, управлението на горите, микропластиката. Предложенията са общо 6 и депутатите искат яснота кога те ще бъдат поставени на масата. Според Канфен изпълнителният зам.-председател на ЕК отговорил само, че работата продължава по „бла.бла-бла“;

• 3. Ситуацията в Словакия. Това е по-скоро личен въпрос, уточни Паскал Канфен. На Шефчович бил зададен следният въпрос: „Ангажирате ли се да защитавате позицията на ЕС по въпроса за енергийното ембарго срещу Русия във всички национални столици в ЕС, включително в тази, която познавате най-добре?“ Те искали да се убедят, че Марош не говори едно в Брюксел, а друго в родната си страна. 

• 4. Пак личен въпрос – този път към Хукстра. Евродепутатите са искали нидерландецът да отговори какво е правил, докато е работил за консултантската международна компания „Маккинси“. Той отговорил, че ако искат повече прозрачност, може да им даде подробности за мисиите, които е изпълнявал. Но още не го е направил. Членовете на ресорната комисия са наясно, че то не може да даде тази информация до утре сутринта, тъй като вероятно ще трябва да се допита до шефовете на „Маккинси“.

Към двамата кандидати е имало и въпроси например за постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива, за неутрални към климата технологии и т.н.

Единствените, които не са съгласни с писмата, били членовете на парламентарната комисия от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД). Те обаче са категорични, че по никакъв начин не биха подкрепили нито Вопке Хукстра, нито Марош Шефчович.