Делян Пеевски и Христо Ковачки, и двамата с интереси в енергетиката, са предизвикали протестите на енергетиците, за да покажат после как могат да разрешат проблема. Основният проблем с въглищните райони обаче е този, че 6 милиона българи ще плащат цената за работата на замърсяващите мощности.

Тази теза разви в интервю за БНР евродепутатът Радан Кънев.

"За никого не е тайна изключително мащабното икономическо влияние на г-н Пеевски и кръговете около него върху дейността на ТЕЦ "Марица 2". За никого не е тайна изключително близките, бих казал неприлични, политически връзки между г-н Ковачки, който притежава най-проблемните ТЕЦ-ове в България, и ДПС и в не малка степен ГЕРБ. Пеевски и Ковачки, които предизвикаха протестите, след което услужливо се самопоканиха в сградата на Народното събрание, за да покажат, че ще ги решат. Беше изключително зле притиснато българското правителство и българският обществен интерес. Съвсем не винаги интересът на собствениците на 1-2 или 5 ТЕЦ-а или на работещите в тях съвпада лесно с обществения интерес на 6 млн. души" - заяви Кънев по повод вчерашната среща между властта и миньорите, провела се в парламента с участието и на премиера Николай Денков. Тя приключи със споразумение.

Провеждането на преговори, влизането в диалог, самият факт на подписване на споразумение е нещо положително и нещо, което трябваше да се случи преди 20 години, подчерта обаче Радан Кънев и поздрави премиера за провеждането на този диалог:

"За първи път в лицето на акад. Денков виждам премиер, който говори честно по тези въпроси. Плаща огромна цена, но говори честно и това е много достойно поведение". 

Според него крайният вариант на споразумението не дава отговори на тежките въпроси.

"За съжаление, споразумението претърпя няколко редакции. Преди десетина дни първо имаше един рамков текст между синдикатите и правителството, който беше добър. После имаше едни изтекли по медиите 8 точки, близки до окончателните, но не идентични, които бяха значително по-добри от крайния вариант. Крайният вариант не дава отговори на тежките въпроси.

Точка 1 е най-добрата част от това споразумение. Тя предвижда опит да се постигне механизъм за капацитет и такъв опит е възможен и е важен, защото ТЕЦ-овете няма да издържат икономически. Искането за механизъм за капацитет включва в себе си тихото признание на очевидния факт - че цената на енергия от ТЕЦ е твърде висока за пазарните потребители и трябва да се търси начин за подкрепа.

Но точка 1 съдържа и един по-важен елемент - чрез пазарен механизъм за баланс на електроенергийната мрежа на ТЕЦ-овете или част от тях да бъде дадена задача да балансират непрекъснато увеличаващото се производство от възобновяеми източници, срещу което да получават справедливо възнаграждение. Това е ключовият елемент от споразумението. Боя се, че до тук стигат реалистичните и сериозни неща в споразумението", обясни евродепутатът.

По думите му обаче механизмът за капацитет или разрешението България да подпомага цената на електроенергия от топлоцентрали няма как да бъде постигнато, ако в следващите точки не се предвижда график за постепенно намаляване на производството на електричество от електроцентрали. Освен това, икономически няма кой да купува електроенергия на тези цени, на които в момента я продава ТЕЦ. 

България ще има план за плавен преход, отбеляза Радан Кънев. И посочи, че в най-добрия случай той ще бъде щедро финансиран с европейски пари, а в най-лошия случай той ще бъде болезнен, както преходът през 90-те години, без подкрепа за пострадалите и с тежки ефекти за енергетиката.

Според Кънев големият отсъстващ вчера е бил българският гражданин и неговото здраве. 

"Общественият интерес е много по-сложно понятие от интереса на конкретните производители на един конкректен вид енергия. Здравето ни и цените, които плащаме, са други два, според мен, по-важни елемента", посочи.

Евродепутатът и бивш лидер на ДСБ коментира и готвените изменения в Конституцията, минали вчера на първо четене в ресорната комисия - пак в контекста на ролята на ДПС и Пеевски, но не само за конституционното мнозинство, а и изобщо.

"Съвсем ясен е рискът г-н Пеевски да се окаже отново в ролята на брокера, който от една страна автентично представлява това, което наричаме статукво, а други със значително право наричат мафия в съдебната ни система, а от друга страна да представлява политическите кръгове, които искат да разрешат проблемите с това статукво или мафия. Ако така върви процесът, не е много трудна прогнозата, че той няма да е особено успешен", посочи той.

Кънев отбеляза също така, че ДПС може и да е нужна за конституцията, но не и за останалите решения в парламента, за които ГЕРБ и ПП-ДБ имат самостоятелно мнозинство. 

"От месеци насам в българския парламент се натрапва, че има мнозинство от три политически сили - ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС и че това мнозинство е необходимо. А трябва ясно да кажем, че ДПС не е необходим елемент от това мнозинство, съдбата на кабинета "Денков" не зависи от ДПС. Може би личната съдба на г-н Борисов да зависи от г-н Пеевски, но това не е проблем на ПП и ДБ и не трябва този проблем да бъде пренасян върху кабинета "Денков", който се справя с изключително тежки задачи в много тежко време и не му трябва тази имиджова щета, която му се нанася", заяви Кънев.

Това е проблем, който трябва да намери спешно политическо решение - посочи в заключение.