България трябва да влезе в Шенген, тъй като е изпълнила всички условия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц след разговор с българския премиер Николай Денков.

Българският премиер пристигна на първа визита в Берлин и разговаря с Шолц не повече от половин час. Двамата обаче са обсъдили най-вече проблема с миграцията и контрола по външните граници, както и конфликта между Сърбия и Косово.

На въпрос дали затягането на граничния контрол по вътрешните граници от различни страни-членки на Шенген, като Германия или Чехия може да попречи на членството на България и Румъния, Шолц бе категоричен.

„Аз съм убеден, че България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство и Германия се застъпва за това. И ще продължим непрекъснато да действаме в тази посока, тъй като предпоставките са налице, те са изпълнени“, заяви канцлерът.

Българският премиер пък посочи, че хората, които в момента защитават вътрешните граници, ще са по-полезни по външните граници на ЕС:

"Аз също бих добавил аргумент в тази посока. Когато има криза, всяка държава иска да защити собствените си граници. Но стабилно и устойчиво решение може да има само, когато са защитени външните граници."

Шолц и Денков са обсъдили и проблемите между Сърбия и Косово, както и интеграцията на Западните Балкани. Имаме ангажимент към тях от 20 години и той трябва вече да бъде изпълнен, посочи Шолц за членството на страните от Западните Балкани.