БСП се включва във вота на недоверие за политиката в сектор "Енергетика" като съвносители.

Това обяви в четвъртък сутрин пред журналисти в парламента Корнелия Нинова. Решението бе взето след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на соцпартията.

Депутатите от БСП ще се включат с подписите си в готвения от "Възраждане" вот на недоверие, но и ще предложат доработка на мотивите, тъй като по думите на Нинова, те не са пълни, предава БТА.

Нинова обясни, че имат бележки по отношение на мотивите, които смятат, че не са пълни и днес до обяд ще бъдат доработени. Даваме и нашите подписи и следобед внасяме вота на недоверие за политика в сектор "Енергетика", добави Нинова. 

С действията си управляващото мнозинство наистина слага кръст на българската енергетика, най-малкото, което можем да поискаме е вот на недоверие и носене на политическа отговорност за това, което се случва, каза тя.

Сред мотивите, които ще бъдат доработени от БСП ще бъдат добавени, освен въглищните централи, и решението за дарението на двата ядрени реактора и др. Ще дадем една по-голяма и обща картина за енергетиката, обясни Нинова. 

Лидерът на БСП посочи, че вярва, че по-голяма част от българското общество разбира какво се случва. Ние ще изложим тези аргументи – нека хората да преценяват, каза още тя. Ако критиките от страна на ГЕРБ са искрени – да подкрепят вота, коментира Нинова въпроса с недостатъчния брой гласове на опозицията, за да мине вотът на недоверие.

Нинова посочи, че управляващите не постигат никакви резултати и по отношение на най-големите си приоритети, каквито са съдебната реформа, членството в Шенген, в еврозоната.

За нас е важна вътрешната политика – състоянието на икономиката, състоянието на бюджета – самите те дават тревожни сигнали за приходната част в бюджета, не случайно го отложиха за след изборите, за да не лъсне истината, че ще режат много и ще вдигат данъци, добави лидерът на БСП. Тя бе категорична, че управляващите не си вършат работата добре.

Нинова информира, че БСП няма да подкрепи промените в Закона за енергетиката.