Иранската правозащитничка Наргес Мохамади, която е в затвора заради борбата си с режима на аятоласите, получава Нобеловата награда за мир за 2023 година, обяви Норвежкият Нобелов комитет днес в Осло.

Мохамади (51 г.) е журналистка, известна с борбата си за правата на жените и премахването на смъртното наказание.

"Тазгодишната награда за мир също е признание за стотиците хиляди хора, които през предходната година са демонстрирали срещу политиките на дискриминация и потисничество на жените на теократичния режим в Иран. Мотото, прието от демонстрантите – „Жена – живот – свобода“ – подходящо изразява отдадеността и работата на Наргес Мохамади", казва още Нобеловият комитет в съобщението си. "Нейната смела борба за свобода на изразяване и правото на независимост е свързана с огромна лична цена. Режимът в Иран я арестува общо 13 пъти, осъди я пет пъти на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик. Наргес Мохамади все още е в затвора".

Мохамади каза днес в изявление за в. "Ню Йорк таймс", че глобалната подкрепа и признанието на нейното застъпничество за човешките права я прави "по-решителна, по-отговорна, по-силна и пламенна и изпълнена с по-голяма надежда". Това предаде Ройтерс, като се позова на неин пост в социалната платформа "Екс".

"Надявам се също така това признание да накара иранците да протестират за промяна повече и по-организирано. Победата е близо", подчерта Мохамади.

Иранката Ширин Ебади, носителка на Нобелова награда за мир за 2003 г., заяви днес, че се надява връчването на тазгодишната награда на Наргес Мохамади да донесе демокрация и равенство за иранските жени.

Aрестувана многократно от 1998 година насам и получила няколко присъди за лишаване от свобода, на Мохамади ѝ предстои пак да бъда съдена по нови обвинения, пише Франс прес. За международната организация "Репортери без граници" тя е жертва на "истински съдебен тормоз", отбелязва агенцията. 

"Наргес имаше възможности да напусне страната,  но тя винаги отказваше… тя стана гласът на безгласните. Дори в затвора тя не забравя задълженията си и съобщава за положението на затворниците", разказва пред Франс прес Реза Моини ирански активист за правата на човека, който живее в Париж и познава Мохамади добре.

В своя книга под заглавие "Бяло мъчение" ("White torture") тя разказва за положението на затворничките, особено за поставянето им в изолация, изтезанията, на които казва, че сама е била жертва. В момента тя е затворена в отделение за жени с още петдесетина затворнички, пише АФП, позовавайки се на съпруга ѝ Таги Рахмани.

Мохамади е заместник-ръководителка на Центъра за защита на правата на човека на Нобеловата лауреатка Ширин Ебади, припомня Би Би Си. Тази година тя беше включена и в 100-те жени на Би Би Си - престижен списък от 100 вдъхновяващи и влиятелни жени от цял свят.

Известни политически затворници в Иран като г-жа Мохамади, които не са в изолация, често могат да общуват с външния свят чрез семействата си или чрез колеги активисти.

Връчването на Нобеловата награда за мир на иранската активистка за правата на жените Наргес Мохамади ще ѝ вдъхне още смелост да продължи борбата си и ще окуражи движението, което тя ръководи, заяви днес съпругът ѝ пред Ройтерс.

"Нобеловата награда ще вдъхне смелост в борбата на Наргес за човешките права, но това, което е по-важно, е че това е награда за жените, живота и (движението за) свобода", заяви съпругът на Мохамади Таги Рахмани в интервю пред Ройтерс от своя дом в Париж.

Иранската осведомителна агенция Фарс заяви, че Мохамади е получила наградата за мир за "действията си срещу националната сигурност на Иран".

"Наргес Мохамади получи своята награда от западняците", отбеляза Фарс и добави, че името ѝ "се е появявало в заглавията многократно заради нейните действия срещу националната сигурност".

До момент иранските власти не са коментирали информацията за връчването на наградата, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Световните лидери реагират

Германското правителство приветства решението тазгодишната Нобелова награда за мир да бъде присъдена на лишената от свобода защитничка на правата на жените в Иран Наргес Мохамади, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Отличието на госпожа Мохамади отразява борбата на всички смели иранки за равноправие и човешки права", заяви в Берлин Кристиане Хофман, говорителка на германското правителство. "Присъждането на наградата е важен сигнал за глобална солидарност с героичния ирански народ, но е и сигнал към иранския иранския режим да спазва правата на гражданите си."

Френският президент Еманюел Макрон приветства решението на Норвежкия нобелов комитет да връчи тази година Нобеловата награда за мир на иранската правозащитничка, журналист и изследователка Наргес Мохамади, предаде Франс прес.

Макрон определи това като един много силен избор и нарече Наргес Мохамади жена, която се бори за свободата.

Премиерката на Италия Джорджа Мелони също приветства решението на Норвежкия нобелов комитет и заяви, че Наргес Мохамади е вдъхновение за жените, които защитават техните свободи и права.

"Италия винаги ще застава до жените в тяхната борба за спазване на техните фундаментални права и свободи", добави Мелони.

Същевременно Дмитрий Песков, говорителят на президентството на Русия, която е съюзник на Иран, заяви, че страната му няма реакция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.