Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков размениха реплики, по повод предстоящия вот на недоверие срещу правителството.

"Колкото и да не се харесваме, депутатите ни са по цял ден заедно и гласуват заедно. Това е страшен парадокс. Призовавам колегите от ПП независимо, че е предизборна кампания, да знаят, че след няколко дни ще има час по математика. И ще се брои, и който може да смята,  да знае, че трябва да събере 121. Ако се мислиш за единствен и най-велик, може да не ти излезе уравнението".

Това каза Борисов.

"Математиката е ясна, вотът няма да мине".

Това пък отговори Кирил Петков.

Изказването на Борисов "и ще се брои, и който може да смята,  да знае, че трябва да събере 121" е двусмислено. Ако с това изказване лидерът на ГЕРБ има предвид, че правителството трябва да събере 121 гласа, то това е погрешно схващане и показва непознаване на Конституцията. Ето какво гласи тя:

Чл. 89.
(1) Една пета от народните представители може да предложи на Народното събрание да гласува недоверие на Министерския съвет. Предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

С други думи тези, които са внесли вота, трябва да съберат 121 гласа. Дори нито един депутат да не е подкрепил правителството, то ако опозицията не е събрала поне 121 гласа в подкрепа на вота на недоверие, той ще бъде неуспешен.

Партииите, които внесоха вота, са "Възраждане" - 37 депутати, БСП - 23 депутати и "Има такъв народ" - 11 депутати. Ако към тях прибавим и независимия Радостин Василев, то вотът може да разчита на подкрепа от 72 гласа. Възможно е Борисов с изказването си да е имал предвид, че ГЕРБ, с неговите 69 депутати, може да се включи в събирането на 121 гласа в подкрепа на вота.

Подобно действие обаче ще противоречи на едно друго изказване на лидера на ГЕРБ отпреди няколко дни, когато той заяви:

"ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство".

В сегашната предизборна ситуация е много вероятно вотът на недоверие да се ползва от ГЕРБ за намигвания към електората. Възможно е например депутатите от партията изобщо да не участват в гласуването. Възможно е председателката на парламентарната група Десислава Атанасова, както и самият Борисов, знаково да гласуват "въздържал се" или дори "за" вота.

От тези номера правителството няма да падне. Но ще има "дъвка" за електората в кампанията за местни избори.

Нищо чудно подобни "номера" да има и от ДПС, още повече, че в българската политика те бяха въведени точно от техния почетен председател Ахмед Доган (когато беше само обикновен председател и депутат). Нищо чудно Делян Пеевски, например, да гласува "въздържал се", или дори "за"  вота, за да се възползва от възможността отново да обърне медийното внимание към себе си. Така, както гласува "за", когато бе избрано настоящото правителство.

Истината е, че и в двата случая неговото гласуване няма особено значение. Правителството щеше да бъде избрано и без Пеевски. И няма да падне, ако Пеевски сега гласува "за" вота. Дори цялото ДПС с неговите 36 депутати да подкрепи вота, то правителството пак няма да падне.

Защо повечето медии и голяма част от българското общество се хващат на тези елементарни номера е съвсем отделна тема.