Последната Нобелова награда, която се връчва тази година - за икономически науки - се присъжда на американката Клаудия Голдин, съобщи Кралската шведска академия на науките.

Основната причина за наградата е нейната работа по отношение на участието на жените на трудовия пазар.

"Лауреатът за икономически науки за тази година, Клаудия Голдин, предостави първият обширен анализ на доходите и участието на жените на трудовия пазар през вековете", гласи официалното съобщение. "Нейните изследвания разкриват причините за промените, както и основните източници на продължаващата разлика в заплащането между половете."

Клаудия Голдин е специалист по история на икономиката, в момента преподавател в Харвард. През дългата си академична кариера е изучавала неравенството в доходите, технологичните промени, образованието и имиграцията.

Но е най-известна с детайлните си изследвания по отношението на женския труд и разликата в доходите между жените и мъжете. Когато започва да разглежда тази тема, в края на 70-те години на миналия век, почти не са налице детайлни изследвания върху труда на жените. Голдин продължава да работи по тези въпроси и досега - само преди две години публикува "Професия и семейство: Столетно пътуване на жените към равенство".

Наградата по икономика е последната за тази година. Тя не е сред първоначалните, заложени в завещанието на Алфред Нобел - те са само за наука, литература и мир, но през 1968 г. шведската Централна банка създава и финансира и тази категория. Сред носителите й са влиятелни мислители и учени като Фридрих Хайек, Милтън Фриxдман, и сравнително наскоро - 2008 г. - американският икономист Пол Кругман.

С тазгодишното решение Голдин става едва третата жена, печелила някога Нобел за икономика. Преди нея приза получиха Елинор Остръм през 2009 г. и Естър Дуфло през 2019 г.