Върховният административен съд определи, че правосъдният министър няма правно основание да обжалва избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Това се посочва в определение на петчленен състав на съда. Цитира го БТА днес.

Това е пореден опит на Славов да атакува избора, който бе направен от Прокурорската колегия на ВСС почти мълниеносно след свалянето на Гешев.

Тричленката на ВАС се произнесе по същия начин: остави жалбата без разглеждане с мотива, че министърът няма правен интерес да оспорва този избор.

Според магистратите Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е тази, която посочва изпълняващ функциите главен прокурор.

Министърът на правосъдието не е активно легитимиран да прави предложение кой от заместниците на главния прокурор да бъде определен за изпълняващ функциите на същия. Това правомощие законодателят е предоставил изцяло на съответната колегия на Висшия съдебен съве, пише в мотивите на съда.

Според магистратите той не е от кръга на субектите, които могат да оспорят решението на Прокурорската колегия, определящо за изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

Както Клуб Z писа, при възникналите спорове около "импийчмънта" на Гешев, прокурорите се събраха извънредно в петък и поставиха Сарафов за временно изпълняващ.

Те се позаваха на текст в ЗСВ, който обаче касае "обикновени" административни ръководители: че при предсрочно отстраняване на шеф, в тридневен срок се избира един от заместниците му за и.ф. на длъжността.