Един на всеки седем възрастни и едно на всеки осем деца може да са пристрастени към ултра преработените храни, алармираха експерти. Те призовават на етикети на такива продукти да има предупреждение, че водят до пристрастяване.

Последните проучвания показват връзката между ултра преработени храни като сладоледа, безалкохолни напитки и готовите храни, и влошеното здраве - в това число влизат рискът от рак, затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания. В света консумацията на такъв тип храни расте и в момента те представляват половината от обичайното хранене във Великобритания и САЩ, пише "Гардиън".

Сега учени излязоха с позиция, че начинът, по който някои хора консумират тези храни, отговаря на критерии за диагноза, свързана с пристрастяване при употреба на забранени субстанции.

Поведението, което отговаря на такива критерии, е загубата на контрол на приеманите количества, развиване на зависимост и необходимост те да се поемат. При продължителна употреба се стига до затлъстяване, хранителни разстройства, влошено физическо и ментално здраве, влошено качество на живота.

Нови изследвания на Харвардския университет установиха, че ултра преработените храни и изкуствените подсладители като тези, използвани в диетичните напитки, могат да увеличат риска от депресия.

Анализ на 281 изследвания от 36 различни страни стига до извода, че пристрастяване към ултра обработените храни се наблюдава при 14 на сто от зрелите индивиди и 12 на сто от децата, се казва в статия, публикувана в BMJ

Според учените, ако някои храни, които са с високо съдържание на въглехидрати и мазнини, официално се категоризират като пристрастяващи, това може да помогне за подобряването на здравето на хората чрез промени в различни политики. Освен това ще се стигне до повече изследвания по темата.

Според някои експерти все пак тези продукти са несправедливо демонизирани. Учените, които са с противоположни гледни точки за вредата на такива храни, обаче са съгласни, че трябват още проучвания по темата.