Спечелилата парламентарните избори в Словакия лява партия "Смер - Социална демокрация", предвождана от бившия министър-председател Роберт Фицо, сключи днес коалиционно споразумение с левоцентристката партия "Хлас" ("Глас - Социална демокрация", бел. ред.) и националистическата проруска Словашка национална партия (СНП) с цел съставянето на ново правителство този месец, предаде Ройтерс.

Фицо, който обяви намерението си да спре военната помощ за Украйна и разкритикува санкциите, наложени на Русия, ще оглави кабинета, ако той да бъде одобрен от парламента.

"Смер - Социална демокрация" получи 22,9% от гласовете за първи резултат на изборите. В резултат партията на Фицо разполага с 42 депутатски места, "Хлас" - с 27, а СНП - с 10, посочва АП.

Партията "Хлас", която се отцепи от "Смер" ("Посока") през 2020 г., завърши с трети резултат на произведените на 30 септември избори и бе приемана за балансьор при сформирането на какъвто и да било вариант на правителство на Словакия. Тази партия отказа вчера преговори с либералите, разчиствайки пътя към споразумение със "Смер", отбелязва Ройтерс.

Лидер на "Хлас" е бившият заместник на Фицо в "Смер" - Петер Пелегрини. Двамата се разделиха, след като раздираната им от скандали тогава партия загуби предните избори през 2020 г. Повторното им съюзяване е ключово за съставянето на правителство от Фицо.

Според "Хлас - Социална демокрация", смятана от анализаторите за по-умерена в политическите си възгледи от "Смер", външната политика на Словакия трябва да бъде водена в съответствие и с позициите на Европейския съюз и НАТО, посочва Ройтерс.

Засега не е сигурно кога новото правителство на Словакия ще положи клетва пред президентката на страната Зузана Чапутова. Фицо каза, че се надява да представя страната на следващата среща на върха на ЕС, която е насрочена в края на този месец.

Съгласно коалиционната сделка "Смер" има право на премиерския пост и шест министерски кресла. "Хлас" ще може да излъчи председател на парламента (Националният съвет) и седем министри. За СНП остават трима министри.

Коалиционното споразумение означава, че либералната прозападна партия "Прогресивна Словакия" (ПС) минава в опозиция. Тя има 32-ма депутати.

"Защитата на териториалната неприкосновеност и националните интереси на Словакия ще бъдат задачите от първостепенна важност на правителството", заяви Фицо, цитиран от АП. Той обеща да запази страната от нелегалната миграция, която в последно време се разраства в европейски мащаб.

Критиците на Фицо отбелязват, че неговото завръщане на власт ще доведе до промяна на политическия курс на Словакия, която би последвала примера на Унгария на премиера Виктор Орбан и в по-малка степен на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", посочва АП, цитирана от БТА.