Салман Рушди издава "Нож", мемоарна книга, която е свързана с нападението над него през миналата година. Романът се очаква да тръгне по книжарниците на 16 април догодина, съобщиха от издателството "Пенгуин".

Роденият в Индия американски автор оцеля от покушение с нож през 2022 г. През юни т. г. Рушди съобщи, че работи по новата си книга. Тогава той обясни само, че ще е относително кратка.

"Това не е най-лесната за писане книга на света, но е нещо, през което се нуждая да премина, за да мога да се заема с друго. Не мога да започна да пиша роман, който не е свързан с това. Така че просто трябва да го свърша", каза писателят тогава, припомня "Гардиън".

Романът ще се концентрира върху опита на Рушди да оцелее след покушението върху живота му.

"Това е припомняне на силата на думите да придадат смисъл на немислимото. Имаме честта да публикуваме книгата и сме удивени от решимостта на Салман да разкаже тази история и да се върне към работата, която обича", обясни изпълнителният директор на издателството Нихар Малавия.

Рушди допълва:

"Това беше книга, която имах нужда да напиша. Начин да поема контрола над това, което се случи. Да отговоря на насилието с изкуство".

76-годишният писател е автор на дузина романи със световна популярност. Той вече е издал една мемоарна книга, в която разказва за преживяванията си по времето, в което трябва да се укрива след поредица от заплахи за живота, които идват след публикуването на "Сатанински строфи" през 1988 г. Романът е забранен в Иран като богохулен, а аятолах Хомейни издава фетва Рушди да бъде убит. 33-години след тези събития писателят, който живее в САЩ от 2000 г., беше намушкан тежко в Ню Йорк на трибуната, докато трябваше да изнесе лекция. Авторът остана в болница шест седмици. Той загуби зрението на едното си око, както и чувствителността във върховете на няколко пръста. Мъжът, който беше задържан за покушението, Хади Матар, е с повдигнато обвинение за опит за убийство.

Последният роман на Рушди "Victory City" ("Градът на победата") излезе от печат по-рано тази година, но той беше написан преди нападението. "Нож" ще е първата книга на писателя след събитията миналата година.

Рушди е бил в краткия списък на наградата "Букър" седем пъти, печели я през 1981 г. за "Среднощни деца".