Перник може да има избран кмет още на първи тур.

Към момента Станислав Владимиров, сегашният кмет, подкрепен от ГЕРБ и още няколко партии, води с 63,1%. Другите кандидати - Радослав Червенков от "Възраждане" (12,8%), Кирил Леонов от БСП (8,8%) и Георги Недев от ПП-ДБ (6,8%) го следват, но на голяма дистанция.

52% от перничани заявяват, че ще гласуват на местния вот на 29 октомври.

Това показват данните от представително проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 4-10 октомври сред 500 пълнолетни жители на града чрез стратифицирана двустепенна извадка, по поръчка на бТВ и финансирано от частната телевизия.

Заявената активност на предстоящия вот е по-висока от тази на последните парламентарни избори от април тази година, когато тя е била около 40%, коментира социоложката Геновева Петрова от "Алфа рисърч" пред бТВ в четвъртък сутрин. Прогнозната активност пред урните обаче е съизмерима с тази на първи тур на предишните местни избори през 2019 г.

Силен мажоритарен елемент, силен местен фактор - това са причините за повишения интерес към местния вот в Перник, което превръща града в предизвикателство за всички парламентарни партии, смята Петрова.

През 2019 г. на предишните местни избори битката бе спечелена от досегашния кмет Станислав Владимиров, тогава кандидат на БСП, в много оспорвана битка в два тура. Интересна е борбата и за общински съветници - тогава 9 листи успяха да вкарат своите кандидати в 37-местният пернишкия местен парламент, добави Петрова. Три от тези листи са на парламентарно представени политически сили, 6 - на местни коалиции и местни формации, припомни тя.

"На тази база може да се каже, че местните фактори са много силни мотиватори за участие в кметския вот в Перник. Начинът, по който е управляван градът и решението на местните проблеми, също имат значение", прогнозира Геновева Петрова.

В Перник кметът Станислав Владимиров беше избран на миналите избори като кандидат на БСП. Преди няколко месеца той обаче напусна партията шумно след продържително напрежение с лидерката Корнелия Нинова, заедно с него си тръгна и част от организацията на соцпартията в Перник. Сега Владимиров предпочита да акцентира, че се явява като кандидат от партията на перничани. Така той се представи по време на предизборните дебати по бТВ в четвъртък сутрин, които преминаха в тежка размяна на реплики между него и кандидата на БСП Кирил Леонов, докато номинираните от "Възраждане" и ПП-ДБ мълчаливо присъстваха и слушаха.

Владимиров се явява на тези избори като кандидат на "Движение за просперитет на Перник", с подкрепата на ГЕРБ.