„Почитаеми Васил“ - с тези думи кандидатът за общински съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев започва обръщението си към номинирания от ПП, ДБ и „Спаси София“ за кмет на столицата Васил Терзиев във връзка с последната му публикация за това, че от „Продължаваме промяната“ не са спирали парите за града.

„Тъжно е, че трябваше след поредната Ви демонстрация на непознаване на проблемите на София в национален ефир, да Ви спасява министърът на финансите на Републиката. Той впрочем не би трябвало да участва в кампанията за местни избори в София. Или поне няма право, освен ако не е в отпуск. Това да беше само - тури му пепел“, казва Георгиев.

Той припомня, че предизборна кампания фактите все още имат значение – и ги предлага систематизирани, включително с доказателства към тях, надявайки се „до деня за размисъл да се ориентирате в обстановката“.

  • ФАКТ 1: София и всички останали общини НЕ получиха нито лев допълнително финансиране за градския си транспорт заради COVID кризата и кризата с горивата по предложение на кабинета Петков. Такива средства управляващите тогава от ПП просто НЕ заложиха в бюджета за 2022 г. Затова на 15.02.2023 г. народни представители от ГЕРБ-СДС го поискаха с предложения за изменения в проекта на Кабинета Петков - прилагам доказателство 1 - Предложение с вх. номер 47-254-04-44 от 15.02.2022 г. Предложението на депутатите от ГЕРБ НЕ беше прието от парламента.

  • ФАКТ 2: И при актуализацията на бюджета през юни 2022 г., правителството на вашата партия ПП отново НЕ предложи допълнително финансиране за градския транспорт в общините. Затова беше направен втори опит от депутатите от ГЕРБ-СДС - доказателство 2 - предложение с вх. номер 47-254-04-248 от 23 юни 2022 г.

Така, когато вече ПП нямаше мнозинство в парламента и БЕЗ ПОДКРЕПАТА на ПП, ДБ и БСП, бяха гласувани първите компенсации за общините, в т.ч. и за София от 74 млн. лв. Вашата партия НЕ внесе такова предложение, не ни подкрепи на 13-часовото заседание на бюджетна комисия и после в пленарна зала.

  • ФАКТ 3: Метрото за "Слатина" беше включено в Плана за възстановяване от Атанас Пеканов - на 15 октомври 2021 г. - на стр. 47, още е наличен документът на сайта на МС - доказателство 3 - извадка от плана.

Идвайки на власт Вашите ментори и спасители Асен и Кирил, взеха, че ИЗКЛЮЧИХА проекта от Плана - вижте стр. 45 - и той е на сайта на МС - доказателство 4 - извадка от окончателния план.

  • ФАКТ 4: Столичният електротранспорт НЕ е получил 1,3 млрд. лв. компенсации за цените на ел. енергията, не сте преписали правилно от съобщението на Министерство на финансите.

Накрая Георгиев казва, че ако Терзиев беше отишъл на дебата за бюджета на София за тази година, е щял да знае тези неща.

По-късно вчера кандидатът за общински съветник от ГЕРБ-СДС добави пред „Панорама“ на БНТ, че „удобството на политическия консенсус ни е скъпо, но по-скъпа ни е истината.“

„Защото фактите имат значение, дори в предизборна кампания. Не можем да мълчим, когато министърът на финансите се включва в предизборната кампания с лъжи. Финансовият министър Асен Василев опита да заблуди общественото мнение. Той включи целия ресурс на МФ в кампанията - това е недопустимо и аз като юрист няма как да въздържа възмущението си“, каза Георгиев.

Той припомни, че освен отказа да компенсира общините за увеличените заради пандемията разходи за градски транспорт и орязването на проекта за метрото за „Слатина“ от Националния план за възстановяване и устойчивост, Петков и Василев са съветвали София да реже линии на градския транспорт, да съкращава шофьори и да вдига цената на билетите и картите.

Отрязана от Плана е била и канализацията за “Кремиковци”, “Панчарево” и “Връбница”.

„Сега строим 100 км канализация, а щяха да са 200, - каза Георгиев. -  Това са фактите - гражданите сами могат да си направят изводите преди да решат дали да поверят на тези хора управлението на най-големия град.“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ