Анонсът на министъра на финансите Асен Василев от вчера, че България ще излезе на международните пазари с емисия дълг, ядоса днес лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов обяви, че ГЕРБ не е била информирана, а такова решение не е било съгласувано в т.нар. некоалиция. Пред актива в Област Търговище лидерът на ГЕРБ попита още - кой е виновен за ниската събираемост на приходите.

"Ние като "некоалиция" до този момент не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми. Поне аз. Когато говори г-н Василев вчера, че има по-малко събираемост от Агенция "Митници" и НАП, защо пестеливо не казва вследствие от кои правителства това се е случило?" - попита Борисов.

И допълни:

"Тук се обръщам към моя съюзник Кирил Петков (съпредседател на "Продължаваме промяната", б.р.) - защо сме мнителни към тях? Защото от три години не сме в управление, не сме имали шеф на "Митници" и НАП, не сме имали финансов министър. И някои правителства са виновни за това управление на бюджета."

Факт, директорите и на двете агенции се сменяха в поредицата служебни правителства, като Василев върна начело хората, с които той работи като министър на финансите в редовния кабинет "Петков" - Павел Тонев и Румен Спецов. В интервюто си вчера за БТА финансовият министър заяви, че новият дълг се налагал във връзка със закона за бюджета, но не уточни какви ще са параметрите на планираните дългови емисии. Относно конкретния размер на бъдещия дълг посочи, че Министерството на финансите "не коментира детайли по емисиите, които са планирани".

В същото време отчете изоставане в приходите по линия на неусвоени европейски пари. Към септември сме на изпълнение от 31 на сто при нормални стойности от 75 на сто и нагоре. За данъчните приходи обаче обяви, че се движат, както са разчетени във времето. Дългът не е новина предвид юлското гледане на бюджета.

Лидерът на ГЕРБ обаче поиска обяснения, както от ПП, така и от партньора й "Демократична България", като продължи и вчерашната си престрелка с Петков за песента от 90-те "Батальонът се строява" в контекста на това кой пред чия врата трябвало да се строи, за да покаже уважение, че решенията в парламента се взимат от мнозинство, а не само от депутатите на обединението.

"И понеже знам, че Кирил Петков ме гледа следобеда да ми отговори, шегичките и закачките за кой хит е златен и кой е отминал са хубави шегички между нас, в предизборна кампания сме, но защо не посочват виновните за това? Защо колегите от ДБ не го коментират също е въпрос към тях", посочи Борисов.

"Никой не е споделил с нас, че Асен Василев ще тегли нов дълг. Причината е, че има неизпълнение на приходите, основно от ДДС и митниците. Когато ние управлявахме, имаше за всичко. Тръпнем в очакване да видим с още колко ще задлъжнеем до края на годината - Асен Василев не е споделил. И да се каже кой е виновен", посочи и депутатката Теменужка Петкова.