Видеото показва момче с черна тениска, което лежи в локва кръв на земята. Над него има камера, а мъж му дава указания като крещи. Двама мъже с кипа (шапчицата, която традиционно еврейските мъже носят по време на различни ритуали), и мъже със зелени военни униформи, подобни на тези на Ираелските военни сили, са скупчени около момчето.

Клипът е видян над 2 млн. пъти във Х, бившия Туитър. Той е споделен от потребител със заглавие: "Видео, което показва как Израел се опитва да създава фалшиви репортажи за смъртни случаи".

Всъщност клипът е от сцени, които са заснети в работния процес по създаването на късометражен палестински филм със заглавие "Празно място" (Empty Place), който се фокусира върху вакуума, оставен от палестинците, напуснали страната след израелската окупация. Изглежда видеото първо се е появило в ТикТок преди Х. Но оригиналият ТикТок пост сега изглежда неналичен, в Х това съдържание продължава да циркулира, дава пример "Гардиън" в статия, посветена на това как онлайн се разпространява дезинформацията за конфликта Израел - "Хамас". 

Потребителят, чийто публикация в Х е привлякла милиони, по-късно признава, че може би клипът е изваден от контекст.

Това съвсем не е единичен случай, посочва британското издание. Откакто "Хамас" нападна Израел преди повече от седмица вече, Х - социалната мрежа, управлявана от Илон Мъск, се наводни от дезинформация или невярна информация. При дезинформацията има съзнателно, целенасочено разпространяване на фалшиви факти, докато във втория случай - това става неосъзнато, заради невежество, не добра информираност, непроверяване на източниците.

Друго видео, появило се отново за първи път в ТикТок, но вече не можещо да се открие там, също привлече над 2 млн. потребители в Х. В него се твърдеше, че показва високопоставени израелски военни, заловени от "Хамас". Оригиналното видео всъщност първоначално беше публикувано на официалния Ютуб канал на държавната служба за сигурност на Азербайджан миналата седмица. И на него са заснети арестуваните бивши водачи на непризнатото правителство на Нагорни Карабах.

"Документ", според който американският президент Джо Байдън дава 8 млрд. помощ на Израел също се появи в Х и имаше тогава около 400 хил. гледания. Фалшификатът беше подправена версия на изказване на Байдън, в което той анонсира отпускането на 400 млн. помощ за Украйна. На официалната страница на Белия дом няма подобен документ, такъв няма и в социалните медии. Пред NBC от администрацията на Байдън потвърждават, че документът е фейк.

Русия отдавна е известна като активен източник на дезинформация в Х. Изглежда, че и сега трупа актив в израело-палестинския конфликт. Миналия понеделник бившият руски президент, а и бивш премиер, заместник-председател сега на руския комитет по сигурността Дмитрий Медведев пусна туит: "Ех, приятелчета от НАТО, наистина ви се върна, нали? Оръжията за нацисткия режим в Украйна сега активно се използват срещу Израел".

Друго видео, в което "Хамас" благодари на Украйна за продажбата на оръжия, които сега ще се използват срещу Израел, беше пуснато в Х, в акаунт там, който се свързва с наемниците от "Вагнер". Видяно е над 300 хил. пъти и е подкрепяно от акаунти от крайнодясното в САЩ.

През февруари проверка на Пентатона стигна до заключението, че няма доказателства, че оръжия и помощ за Украйна са били пренасочвани към трети страни. Миналата седмица обаче разузнаването на Киев обвини  Русия, че пробутва в "Хамас" западни оръжия-трофеи, завзети от Украйна по време на военните действия. Целта е да се създат съмнения как се употребява помощта на Запада за Украйна.

Елиът Хигинс, основател на разследващата медия "Белингакат", също опроверга фалшиво видео. Там се твърдеше, че разследване на "Белингкат" е показало, че Украйна контрабандира оръжия за "Хамас". Хигинс смята, че тези фалшиви твърдения са пуснати от руски потребители на социалните мрежи, но уточни, че не е ясно дали всъщност не е официална дезинформационна кампания на руските власти.

В центъра на растящото притеснение за фалшиви новини, свързани с конфликта в Близкия изток, Елон Мъск, който се самообяви за "абсолютист по отношение на свободата на словото", е обвиняван все по-често, че допуска конспиративни теории и антисемитизъм на платформата.

През последните седмици той е сериозно критикуван за разпространението на антисемитско съдържание в Х. Самият Мъск не се съгласи и обяви, че "подкрепя свободното слово, но е против антисемитизъм от всякакъв вид". Според наблюдатели обаче антисемитските постове в Х са нараснали рязко, след като компанията беше купена от него.

Той също така е пускал или се е ангажирал със съдържание в мрежата си срещу Джордж Сорос, който е честа мишена на любители на конспиративните теории. 

Във вторник Европейската комисия прати писмо на Мъск, с предупреждение за дезинформацията в Х по темата за нападението на "Хамас" над Израел, в това число и за фалшиви новини или стари кадри, които се сочат като свързани с дадено актуално събитие.