"Това е една от големите теми на България, защото ние все още не добиваме нефт, гората е националното богатство. И ако ние само в рамките на едно или две поколения унищожим българската гора, наказанията ни няма да са само природни стихии."

Това заяви вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в студиото на бТВ тази сутрин. Според него горите ни са ключова защита срещу наводненията, които през последните месеци унищожиха стотици домове и убиха десетки в страната.

"Аз се запознах преди време със статистика, че всъщност обемът на българската гора се увеличава, въпреки интензивната сеч, която тече последните десетилетия. Но един особен детайл е, че обемът на гората се повишава, но възрастта й пада. Българската гора е млада, в следствие залесителните мероприятия, които се правят," разказа вицепремиерът. "Младата гора обаче няма същия капацитет да абсорбира водата."

Той твърди, че именно състоянието на горите е една от причините за част от бедствията.

"Но не съм убеден, че има една проста мярка, примерно забраната за износа на дървесина, която с магическа пръчка ще реши целия проблем. Тук са необходими мерки на много нива. Като започнем с това, което се случва на терен."

По отношение на незаконната сеч Дончев подчерта, че вината не може да е единствено на отделния инспектор, който е на място, ако няма обвързаност с по-горни нива.

"В повечето случаи има схема и организация," заяви той.

Но освен природните стихии, пораженията често са предизвикани и от човешката глупост, смята вицепремиерът:

"Грешка ще е да твърдим, че всичко, което се случва, е изцяло и единствено част от промените в климата. В много от случаите има и човешка вина. Но да твърдим, че всеки от случаите е предизвикан от човешка грешка също би било неточно. Факт е на първо място, че природата е различна. Ние трябва да го приемем, не да свикнем с това, да сме готови за променените условия, в които работим и живеем."

Което според него означава, че следващият въпрос е свързан с инфраструктурата - и похвали новите мерки и организация, с които се е реагирало при последните преливания на реки:

"Армията, заедно с фирми, община, Гражданска защита, пожарна, раздаваха чували с пясък, за да спрат разлива на реката, нивото се качваше с още 10-15 сантиметра. Само преди няколко години нямаше да има готови чували с пясък, нямаше да има система за реакция, това се направи само за няколко часа."

Но призна, че институциите не работят добре заедно и не си взаимодействат ефективно. 

Вицепремиерът разкритикува и фиксацията върху недостатъчния брой лифтове в Банско, което възобнови спора между политици и еколози за строенето на ново съоръжение.

"Колективно като общество влизаме в един режми на лицемерие, защото фокусираме цялото внимание върху едно ново инфраструктурно съоръжение, дали е лифт, или е примерно пътна връзка, и в същото време може на 10 или 15 км от там да се прави законен или незаконен дърводобив, ефектът от който е много по-силен, отколкото ефекта от построяването на ново инфраструктурно съоръжение," смята Дончев.

Има и добри новини по отношение на справянето с щетите, но са частични, обясни той. България е кандидатствала и има одобрено финансиране по европейския фонд "Солидарност", ще се кандидатства и за подпомагане за последните бедствия.

"Но нека бъдем наясно, че въпросният фонд не покрива 100% от щетите, на първо място. И на второ място, финансовото подпомагане е ориентирано само към публична инфраструктура - там, където имаме пътища, мостове, съоръжения. Но остава въпросът какво правим с пострадалите домове на частните стопани," обясни той.

Вицепремиерът разказа още, че е обсъдено с представители на Европейската комисия мерките, свързани с превенция на риска от наводнения по ОП "Околна среда", въпреки че тя още не е одобрена, да стартират максимално рано.

"Българинът в много случаи има достатъчно пари да застрахова автомобила си, защото е задължително, и няма достатъчно пари да застрахова дома си. Затова тук сме в дълг даа предложим един нов механизъм, който да осигурява подпомагане на социално слабите точно при бедствия," заключи Дончев.