ЕС размаха пръст на Израел. Това стана ясно на дебата тази сутрин в Европейския парламент в Страсбург, макар Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел да не споменаха нито веднъж директно, че Тел Авив е бомбардирал гражданска инфраструктура в Газа, както и че изтъкнаха, че все още не знаят кой точно стои зад атаката срещу болницата вчера.

„Една болница в Газа, в която намериха подслон стотици ранени, се превърна в огнен ад. Сцените са ужасяващи и няма извинения да бъде ударена болница, пълна с цивилни. Необходимо е онези, които носят отговорност, да я понесат“, заяви от трибуната председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По думите й тази трагедия кара ЕС удвои усилията за спасяване на цивилните в тази война.

„Целта на „Хамас“ е да бъде изличен еврейският живот. Израел има право на самозащита. „Хамас“ са терористи. Но палестинците също страдат от техния терор. Трябва да ги подкрепим“, настоя Фон дер Лайен.

Но допълни, че Европа винаги трябва да застава на страната на човечността и човешките права. Същевременно се наблюдава възход на антисемитски прояви в Европа, все повече нападения срещу синагоги и реч на омразата.

Фон дер Лайен изтъкна, че част от борбата с тези явления е и свалянето на терористично съдържание онлайн. Това е възможно благодарение на Акта за цифрови услуги. ЕК вече започна разследване срещу мрежата „Екс“ (бившия „Туитър“), която трябва да понесе отговорност и да положи усилия за справяне с терористичната пропаганда и речта на омразата.

Израел има право да се защити. Но това право има граници, по-специално тези на международното право и международното хуманитарно право, каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„Трябва да осъдим терористимчните акции, но също така и атаките, довели до цивилни жертви в Газа. Да осъдим една трагедия не трябва да ни попречи да осъдим и друга“, изтъкна той.

Според Борел в тези трагични мигове ЕС трябва да гради отговора на 4 принципа:

1. Решимост. Тя започва с явно осъждане на „Хамас“, която вече не може да се идентифицира с народа на Палестина. Това е терор организация, която не иска мир, а разрушения, да изчезне Израел. Но палестинците също са жертви на „Хамас“;

2. Човечност. Войните също имат своите правила. Още не е ясно на кого трябва да бъдат приписани убийствата в болницата в Газа. Да бъде лишено едно население от водата и основните си нужди  не е съвместимо с правото на войната. В този момент няма повече вода в Газа. Загинали са над 3 000 жители на ивицата, четвърт от тях са деца. Но не всички в Газа могат да бъдат подведени под отговорност заради атаката срещу Израел;

3. Политическа съгласуваност. Всички в Европа са единни в отхвърлянето на „Хамас“ и в искането да се спазва международното хуманитарно право в целия свят, да се спрат атаките срещу беззащитните цивилни. Всяка страна членка на ЕС трябва да участва в общите действия на Съюза;

4. Проактивна политическа дейност на фона на този конфликт. Трябва да бъде инвестирана повече енергия.

„Израел има право да се защити, като спазвамеждународното право, и да се бори срещу терористите, а не срещу цивилното население“, заяви българският депутат Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Той смята, че ЕС трябва да продължи да помага на палестинското население.

Ковачев отправи послание към Европейската служБа за външна дейност (ЕСВД), че Иран обучава терористи на „Хамас“ и че това трябва да бъде прекратено.