Американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) подписа днес меморандуми за разбирателство с пет български компании, които ще участват в реализацията на проекта за реактор от технологията АP1000 на компанията на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и други проекти в целия регион. Споразуменията бяха подписани в офиса на Американската търговска камара в България.

Петте български компании, с всяка от които беше подписано споразумение, са: "Оскар - ЕЛ" (OSKAR EL), "Главболгарстрой" (ГБС, GBS), "Енпро Консулт" (ENPRO Consult), "ЕнергоСервиз" (EnergoService) и "ИКюИ” (EQE). Това е същността на използването на местния потенциал на бизнеса и академичните среди, който се дефинира чрез понятието локализация, около който термин се обединиха всички участници в срещата. С това се задълбочава потенциалът за сътрудничество в производството на ключови компоненти, включително системи за контрол и управление, системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, консултантски и строителни услуги.

Българската компанията "Оскар - ЕЛ" (OSKAR EL) се занимава с инженерингова дейност в електроуправление и автоматизация на процеси. Фирмата извършва проектиране и изграждане на системи за електроуправление на машини и съоръжения на комплексни проекти в енергетиката.

"Главболгарстрой" (GBS) са специализирани в изграждането на енергийна, транспортна и водна инфраструктура, както и в проекти за жилищно, търговско и промишлено строителство.  Това една от най-големите строителни групи в България и Югоизточна Европа. Услугите на компанията обхващат целия жизнен цикъл на строителните проекти – от създаването на концепция, планиране, оценяване и проектиране до строителство, управление, експлоатация и поддръжка.

"Енпро Консулт" (ENPRO Consult) е една от водещите български инженерингови фирми със богат опит в областта на индустриалните технологии. Българската компания предоставя разнообразни услуги – консултации, проектиране и инженеринг, доставки и поддръжка на експлоатацията в различни клонове на енергийния сектор, включително и за ядрени централи

"ЕнергоСервиз" (EnergoService) доставя инженерингови услуги и продукти, които отговарят на изискванията на клиента и на най-високите стандарти за безопасност на ядрени и конвенционални централи. Компанията е сред лидерите в Южна и Източна Европа в областта на ядрената автоматика.

"ИКюИ" (EQE) България е създадена през 1992 г. в София като смесено дружество с "ИКюИ интернешънъл" (EQE International), САЩ, предоставящо специализирани услуги за анализ на безопасността и сеизмично укрепване на рискови и високотехнологични обекти и съоръжения като ядрени и конвенционални електроцентрали, металургичната и химическата индустрии.

Министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че това е много важна стъпка във внедряването на технологията АР1000 на територията на АЕЦ "Козлодуй". Той изрази задоволство, че именно български компании ще участват в този процес и ще бъдат партньори на "Уестингхаус". Министърът каза, че се надява и още български компании ще се присъединят. Той добави, че изграждането на местна верига за доставки в дългосрочна перспектива е изключително важно за нашия национален интерес, а екипът на Министерството на енергетиката ще направи всичко възможно, за да подпомогне този процес.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев изтъкна, че е много радостен, че парламентът даде предпоставки за реализацията на този проект, защото той е много голям за страната ни и ще продължи дълги години. Той припомни, че началото на този проект беше поставено в България преди време, като сега се продължава неговото развитие. Добрев добави, че всички са мотивирани от факта, че това може да стане първият реактор от технологията АР1000, който ще заработи на територията на Европа.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов е сигурен, че днешното събитие е много важно за българските компании. Той е уверен, че това няма да са единствените български компании, които ще участват в този процес, защото и много други имат нужната експертиза в областта на ядрената енергетика. Според Николов това е само първата стъпка от този процес. 

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен коментира, че това е първата стъпка от многото, които предстоят в този процес. Според него това е добър ден за партньорството между България и САЩ, както и между "Уестингхаус" и българските компании.

Представителят на "Уестингхаус" за България Иван Пиронков изтъкна, че американската компания продължава с развитието за диверсификацията на българската енергетика чрез стратегически партньорства с утвърдени български компании.

Дейвид Дърам, президент на „Енергийни системи, Уестингхаус електрик“ заяви, че българската ядрена верига за доставки има богат опит и е от ключово значение в подкрепата за усилията на компанията да достави успешно най-модерния, доказан в света реактор AP1000.

От "Уестингхаус Електрик" изразиха увереност, че сътрудничеството с „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД по проекта за изграждане на нов ядрен блок с технологията AP1000 ще създаде и една голяма екосистема от местни компании, работещи в областта на ядреното инженерство, която да се превърне в гръбнака на бъдещата ядрена индустрия, базирана на тази технология, в цяла Европа.

Главният изпълнителен директор на Американската търговска камара в България Иван Михайлов заяви, че днес е голям ден за камарата. Според него това споразумение е от голямо значение за позитивното развитие на ядрената енергетика в България.

БТА припомня, че "Уестингхаус" развива вече повече от 10 години инженерна дейност в България. В момента се провежда и мащабна програма за модернизация на системите в АЕЦ "Козлодуй". 

През януари тази година парламентът задължи служебното правителство да проведе преговори с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност по технологията АР1000 на компанията "Уестингхаус" и до 1 март да предприеме действия за започване на строежа на реактора на мястото на определената за VІI блок на АЕЦ "Козлодуй" площадка.

През март представителят на "Уестингхаус" за България Иван Пиронков по време каза на конференция за развитието на ядрената енергетика, че 2032 година е реалистичен срок да заработи реактор на "Уестингхаус" на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Той обясни тогава, че България може да бъде първата държава в Европа, която да пусне в експлоатация такъв реактор - АP1000.