Софийският районен съд се е произнесъл с присъда - 9 години затвор за 28-годишен насилник, който е осъществил две деяния: блудство и опит за изнасилване, като е причинил на жертата си и средна телесна повреда.

На 20 юни 2021 г. - около 1:30 ч през нощта той нападнал непозната 30-годишна жена, която вървяла сама по моста "Чавдар" в София. Жертвата била със слушалки... 

"... зад нея се движел обвиняемият М.Н., който я следвал. Той се приближил в гръб към жената, с едната си ръка я обгърнал през раменете, а с другата запушил носа и устата й, след което я съборил на земята.

Обвиняемият извършил блудствени действия с 30-годишната жена, чрез употреба на заплаха и сила. Вследствие на упражнената спрямо нея сила й причинил средна телесна повреда. М.Н. направил и опит да я изнасили, но той останал недовършен, тъй като жената успяла да се освободи от захвата на обвиняемия и започнала да вика силно."

След като е получил присъдата на първа инстанция обаче, СРС я е намалил с 1/3 - на 6 години затвор. Съдът е длъжен да направи това според НК, когато са налице самопризнания.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред горната инстанция.

Ето и целия текст на прессъобщението:

По обвинение на Софийска районна прокуратура мъж е осъден на затвор за блудство, опит за изнасилване и причинена телесна повреда

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор 28-годишен мъж за престъпления, извършени спрямо жена.

На 20.06.2021 г. около 01,30 часа 30-годишната жена преминавала пеша по мост „Черковна“ с поставени слушалки в ушите си, от които слушала музика, а през това време зад нея се движел обвиняемият М.Н., който я следвал. Той се приближил в гръб към жената, с едната си ръка я обгърнал през раменете, а с другата запушил носа и устата й, след което я съборил на земята. Обвиняемият извършил блудствени действия с 30-годишната жена, чрез употреба на заплаха и сила. Вследствие на упражнената спрямо нея сила й причинил средна телесна повреда. М.Н. направил и опит да я изнасили, но той останал недовършен, тъй като жената успяла да се освободи от захвата на обвиняемия и започнала да вика силно.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл.150, ал.3,вр.ал.1 от НК и по чл.152, ал.3,т.2, вр.ал.1,т.2, вр.чл.18, ал.1 от НК. В хода на разследването са извършени множество действия и са събрани достатъчно доказателства, че именно М.Н. е автор на деянията. Разследването е приключило с внесен в съда обвинителен акт.

Състав на Софийски районен съд призна М.Н. за виновен по повдигнатите му обвинения и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години, което на основание чл. 58а от НК намали с 1/3 на 6 години „лишаване от свобода“, които следва да бъдат изтърпяни ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.