Премиерът Николай Денков е заплашвал Бойко Борисов и Делян Пеевски, че ще подаде оставка, ако падне дерогацията за руския петрол.

Това обяви в сутрешния блок на бТВ председателят на енергийната комисия в парламента и бивш ресорен министър Делян Добрев (ГЕРБ), изтъквайки, че е правил многократни опити да отмени дерогацията веднага. (В крайна сметка се случи точно обратното - депутатите решиха тя да отпадне след година - на 1 октомври 2024 г.)

По думите на самия Добрев, премиерът е звънял на Борисов, Пеевски и председателката на парламентаарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, за да го "озаптят". Поводът - исканията на Добрев да отпадне дерогацията. Атанасова обаче казала на Денков да се обади лично на Добрев. Според нея той бил "неконтролируем".

Дерогацията важеше до 2024 г., но в края на септември Народното събрание реши България да престане да ползва изключението три месеца преди изтичането му. В средата на миналата седмица представители на "Лукойл Нефтохим Бургас" разговаряха с премиера и обявиха, че ще изпълнят ангажимента си към поетапно преминаване на преработка на неруски петрол.

"Борисов и Пеевски са поели ангажимент да има някакъв кабинет и да го крепят. Аз никога не съм подкрепял това правителство. Те двамата виждат голямата картина, а аз виждам "Лукойл", защото това ми е работата" - оправда се Добрев в отговор на въпроса защо, ако дерогацията е толкова лошо нещо и ощетява българските граждани, както той твърди, лидерите на ГЕРБ и ДПС (защото Пеевски е неформален лидер на ДПС) са се съгласили за отсрочката.

По повод изказването на финансовия министър Асен Василев пред "Файненшъл таймс", че правителственият натиск над руските компании e принудил "Лукойл" да търси възможност за продажба на рафинерията в Бургас - информация, която "Лукойл" отрече - Добрев коментира:

"Не съм чувал да се продава рафинерията. Кой ще иска да се раздели с бизнес, който му носи милиарди, благодарение на дерогацията? Кой продава нещо, което прави по 3 млрд. на година. Няма причина "Литаско" да продава рафинерията, докато все още има дерогация".

Според Добрев "Булгаргаз" е в тежко финансово състояние и има риск да фалира.

Малко по-рано Добрев сподели във фейсбук информация, че някой саботира България в делото, което ЧЕЗ води срещу нея.