Конфуз. Малко след като министърът на финансите Асен Василев съобщи пред "Файненшъл таймс" (FT), че има интерес към закупуването на бургаската рафинерия, от "Лукойл" отрекоха. 

"Литаско" (LITASCO SA), която е основен акционер в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, не е получавала оферти за продажба на рафинерията. Следователно, към настоящия момент "Литаско" не е в преговори по този въпрос", се посочва в позиция на компанията.

И още:

"Литаско" не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име."

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД, е компания, базирана в страна членка на Европейския съюз и е собственост на швейцарската компания "Литаско". Според европейското законодателство по защита на частната собственост, както и според установените бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между контрагентите и едва след това с властите на страната, в която са разположени активите, допълват от "Литаско".

Както Клуб Z, писа в началото на седмицата FT публикува материал, посветен на решението на България да въведе такса "пренос на руски газ" в контекста на това, че държавата се опитва да ограничи руските енергоийни доставки за Европа и да се отърве от собствената си дългогодишна зависимост. Цитиран е Асен Василев да казва: "Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес". 

Финансовият министър казва още казва, че София ще запази поредица от наказателни мерки върху рафинерията, докато не се включат нови собственици. Наскоро наложеният 60-процентов данък печалба върху печалбите на"Лукойл-Нефтохим" ще бъде намален само до 15 процента след продажбата – а междувременно е имало задължителна модернизация, за да се подготви рафинерията за ефективна преработка на по-лек неруски суров петрол, на стойност над 500 милиона евро.

Новината свари България неподготвена, тъй като у нас Василев никога не е артикулирал подобно твърдение. В същия ден обаче на премиера Николай Денков му се наложи да я коментира. "Интерес по отношение на "Лукойл Нефтохим" се изразява вече от няколко месеца от различни страни. Въпросът е доколко този интерес може да бъде завършен с покупка на рафинерията от друга фирма. За момента все още не е ясно. Интерес има, но решението дали ще бъде продадена или не рафинерията, зависи от собственика в момента "Лукойл България" и съответните потенциални купувачи. Не бих искал да коментирам нищо повече, докато няма конкретика за истински намерения. Когато става дума за такъв голям актив, има доста етапи, преди да се стигне до успешна крайна сделка", заяви Денков в Министерския съвет в отговор на журналистически въпроси.

Темата обаче се прехвърли междувременно и на "Дондуков" 2. Вчера президентът Румен Радев използва отново възможността да говори пред журналиисти, за да разкритикува властта. "Тайната подготовка на продажбата на "Лукойл", обявена първо в чужди медии, е показател е, че промяната се случва на тъмно", заяви Радев. Посочи и че решенията за такъв стратегически за страната ни въпрос се взимат без обществото да бъде информирано, без диалог и без анализ за последствията. "Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат те на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, на националната ни енергетика и икономика", посочи още президентът.