Предстоят не само най-важните, но и най-сложните избори в демокрацията - местен вот със смесено гласуване - с хартиена бюлетина и машини. Българските граждани ще гласуват за общински съветници, районни кметове, общински кметове, кметове на кметства. А после българската изборна администрация ще се бори с резултатите.

Машинното гласуване бе въведено с очакването да се повиши доверието в изборния процес. Случи ли се това? По темата в новия Z-Каст разговаряме с изборния експерт и независим наблюдател Стоил Стоилов. Според него дали гражданите вярват на изборите се мери с избирателната активност.

"Ще ви кажа едно число, което може и да ви шокира - между парламентарните избори 2017 г. и последния вот през април тази година избирателите са намалели с 1 млн. души. Като намалението започва от 2017 г. до редовните избори през април 2021 г., малко, след това при въвеждането на задължителното машинно гласуване има един срив от около 600 000 избиратели, и след това продължава да спада, с по-малки темпове."

Според Стоилов сме били напълно способни да "оправим" хартиеното гласуване с различни мерки, и да си спестим сериозните инвестиции, които изисква машинният вот - който бе и сериозно ограничен в последващи промени на изборния закон.

"Тази година за логистиката, която "Сиела Норма" ще организира за машинното гласуване, е поискала над 7 млн. лв. Отделно, за ъпгрейд на софтуера, по едно решение на ЦИК, са 2 млн. лева. Значи 9 млн. лв. ще ни струва обслулжването, слугуването, както аз го наричам, на машините за тези избори. Ако го разделите на 9000 секции, ще излезе около 1000 лева на машина. При средно гласували в една изборна секция 230-240 човека, ако от тях половината гласуват на машина, ще видим, че това е един безмислен разход."

Не помага и фактът, че част от българските политици всячески се опитват да създадат недоверие в машинния вот - включително с последната парламентарна комисия по темата, в която ДПС покани ютюбър да развива конспиративни теории за Алексей Петров и неговата намеса в машините.

Може ли ЦИК да организира качествени избори? Какъв е пътят към възстановяване на доверието на българския електорат? Как можем гражданите да се борим с административния хаос и политическите злоупотреби с изборите ни?

Отговорите на тези въпроси и други - гледайте и чуйте в новия, 135-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.