Фарс.

Така накратко може да се опише днешното извънредно заседание на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, свикана насред предизборната кампания - неясно защо.

Вместо да бъдат изслушани първо Централната избирателна комисия, министерството на е-управлението, "Информационно обслужване", ДАНС и други институции, ангажирани с изборния процес, депутатите решиха първо да изслушат Станислав Цанов, представен като "поддържащ свой ютуб канал". Целта бе Цанов да разкаже за своите отношения с покойния вече Алексей Петров, като в историята бяха намесени хакери, медиите, евентуален опит за убийство, следене и подслушване, един неосъществен експеримент с машините за гласуване, ролята на бившата барета в съставянето на правителството, кон... А в резултат бе решено да се провежда "следствен експеримент" с устройствата за гласуване.

За разлика от днешното заседание, в което се вихриха всякакви внушения без доказателства, бе решено още комисията да се събере пак - между двата тура, за да изслуша представители на ДАНС, но на закрито заседание - че да не се влияело на вота.

Както е известно, т.нар. хартиена коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС отдавна иска да елиминира машинния вот, като към критиките към устройствата сега се присъединиха и "Възраждане" и "Има такъв народ". Така преди месец ни в клин, ни в ръкав бе решено да се създаде въпросната комисия, която да "обследва" неясно какво при положение, че "хартиената коалиция" превърна машините в "принтери" в миналия парламент. 

Ето как ютюбърът Цанов, който има свой канал в мрежата, се озова на заседанието - поканен от председателстващия Георги Свиленски (БСП), за да преразкаже свое видео отпреди месец.

В половинчасовия запис Цанов разказва как е бил заплашван от Алексей Петров, за да не раздухва историята с теча на данни на милиони българи и фирми от НАП след хакерската атака от 2019 г., а после и как е имал идея да направи експеримент може ли машините за вота да бъдат манипулирани, заради което пак получил заплаха от бившата барета. Важната подробност тук е, че авторът на видеосъдържание, по думите му, е бил привикан на разговор от Петров, при който е станало ясно, че е бил следен и покойникът е имал достъп до телефона му, кореспонденцията му в различни видове чат и пр. Така разбрал и за бъдещия експеримент с машините.

Цанов правил записи от разговорите, като във видеото се чува глас като този на убития през август бизнесмен. Ако се приеме, че гласът наистина е на Петров, така и не става ясно какъв интерес е имал към машинния вот. В допълнение не е ясно и каква част от записите е публикувана. 

Стана ясно обаче, че Цанов смята, че Петров е манипулирал машините, за да нагласи сегашната "сглобка" в парламента, което го осенило като идея след скорошните признания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че баретата е посредничил при съставянето на правителство. Направи сравнение с кон, който гледаш в далечината, чиито очертания постепенно изктистализирали с приближаването.

В заключение - ютюбърът така и не направил експеримента, страхувайки се за живота си. Не се свързал и с никоя институция, защото всички те работели за Алексей Петров.

"Извънредно заседание по време на предизборна кампания за изслушванне на някой, който има YouTube канал, как ви звучи?! Да превърнете заседанието във фарс ли е целта, или да повишим доверието в изборния процес?", възрази още в самото начало Явор Божанков (ПП-ДБ). - "По никакъв начин нямам против да изслушаме институциите, но каква е експертизата на този човек. Съмнявам се, че целенасочено се опитвате да ударите машинния вот по същество. Каква информация можем да получим от човек, който управлява свой YouTube канал?" - продължи.

И многократно попита подаден ли е сигнал в прокуратурата (от Цанов).

"Не съм дошъл да слушам теб!", кресна на Божанков депутатът от ДПС Йордан Цонев, който като дългогодишен народен представиител е доказал, че не се слави със слаби нерви.

Така Цанов взе думата, за да каже в началото, че изобщо не е важно "скапаното машинно гласуване", защото и без това 70% от хората не гласували. По-важното било нерегламентираният достъп, който твърди, че Алексей Петров е имал до личния му мобилен телефон.

"Пак казвам - щом мен, простия ютюбър, ме притиснаха, какво остава за вас. Ами ако някой притежава всичките ви снимки, г-н Божанков, някои от които сигурно интересни - притежава огромна власт. Това е чудовищно", настоя на своето влогърът.

И Свиленски, и депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заявиха, че за тях било важно да чуят за "възможността да бъде манипулирана машината", а за другото нищо не можели да направят, след като Цанов не вярвал на институциите и на няколко пъти подканиха "свидетеля" да говори за устройствата. Само че той нямаше на практика какво да им каже, тъй като, както стана ясно, не е провеждал експеримент, който да докаже, покаже или друго "възможността да бъде манипулирана машината".

Сподвижникът му - бившият служител в НСО Николай Марков обаче пак върна топката в полето на заплахите.

"Уверявам ви, от дългогодишния си опит, че г-н Цанов щеше да бъде мъртъв. Г-н Цанов щеше да бъде убит заради желание да покаже пред всички, че машините не са устойчиво нещо в избирателния процес", заяви.

И посочи, че двамата с ютюбъра имали повече информация отколкото предоставяли публично. Не я предоставиха и днес.

А Цанов допълни как дълго време опитвал да намери връзка на Петров с машините, но не могъл. 10 месеца по-късно му "светнало" - като разбрал че е участвал в съставянето на кабинета.

"Тогава започваш да си навръзваш какъв е интересът на Алексей Петров - именно чрез гласуването с машини да се нагласи резултатът. Да те побутнат да влезеш, или обратното", сподели мисли. (Остава неясно защо Петров не е нагласил малко по-стабилно мнозинство, б.а.).

"Не мога да приема, че някой е бил в опасност и нито един държавен орган не е бил информиран за това и сега трябва да приемем всичко на чиста монета. Правите внушение, че някакъв човек направил правителство, защото искал да направи такова правителство. Спекулация", контрира пак Божанков.

В този дух разговорът продължи два часа. Марков заяви, че не иска одит на машините, а "стрес тест - някаква форма на следствен експеримент". И хартиеното мнозинство прегърна идеята да "стресира" аналоговите машини, които принтират едни бележки, кръстени от миналия парламент "бюлетини".

Покрай криминалния сюжет се разбра още, че покойникът, който иначе заплашвал Цанов, му разказал насред тези заплашителни разговори, че "държи политици в джоба си", даже ги назовал по име. Но Цанов нямало да ги посочи, понеже още били сред живите.

Чуха се и многократни обвинения срещу медиите, най-вече големите телевизии, които не били отразили теча от НАП в контекста на фирмите на Петров, защото според Цанов били купени от него, за да си мълчат. Това разгневи колегите в залата, дошли да отразят въпросното изслушване, като те възразиха и попитаха как е възможно и изобщо да се говорят неща за човек, който няма възможност да вземе отношение, защото е покойник. "Това е рискът на живото предаване" - опита да ги анимира Свиленски на финала.

"Съмненията в машинния вот се увеличават", реши да обобщи председателстващият заседанието социалисит (защото комисията няма председател), като не стана ясно от чие друго име говори, освен от собственото си.