"Съмнявам се, че целенасочено се опитвате да ударите машинния вот по същество". Думите са на депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" Явор Божанков и бяха произнесени към колегите му от останалите парламентарни групи по време на вчерашното извънредно заседание на временната комисия, която бе създадена миналия мецес, за да проучва "всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване". Те може би най-добре обобщават последните маневри около устройствата за гласуване, чиято дългосрочна цел като че ли е тяхното пълно заличаване.

Отзад-напред. Както Клуб Z писа, вчера комисията се събра извънредно - насред предизборната ваканция на Народното събрание, за да изслуша ютюбъра Станислав Цанов по твърденията му, че е бил заплашван с убийство от разстреляния през август бизнесмен Алексей Петров, защото имал намерение да направи експеримент с това може ли машините да бъдат манипулирани. Цанов нямаше какво да каже по този въпрос, тъй като експериментът изобщо не се е провел, но пък разказа криминалния сюжет на взаимотношенията си с бившата барета. След близо два часа "изслушване", гранично с фарс, председателстващият комисията Георги Свиленски (БСП) вметна: "Съмненията в машинния вот се увеличават".

Какво се крие зад този сюжет за малък разказ?

Първо, не стана ясно защо изобщо бе свикана тази комисия във вторник. Депутатите си гласуваха ванакция до след балотажа, като комисии заседават в този период само ако има нещо особено спешно и важно за приемане. В случая спешността на вчерашното заседание бе обяснена от Свиленски с факта, че временната комисия ще заседава само три месеца, а имала толкова много работа. Друг е въпросът, че видеата на Цанов за предполагаемите му отношения с покойника са публикувани в YouTube още преди... месец.

И важността е под въпрос, като се има предвид, че ютюбърът не допринесе за целите на комисията - "обследването" на машините.

"Тъй като така или иначе всички бяхме слушали видеата на Цанов, не мисля, че получихме нова информация от това изслушване. Получихме поредната доза внушения и спекулации, и то даже по-малко от г-н Цанов и повече от човека, който беше с него (бившият служител на НСО Николай Марков, б.р.), както и от колеги от опозицията. Изрично попитах имат ли някаква информация извън съмненията и хипотезите. "Имаме, ама няма да ви кажем" е обобщеният отговор, който за съжаление чувам постоянно" - коментира и Божидар Божанов (ПП-ДБ).

Второ, комисията няма председател, което налага председателят на Народното събрание - в случая Росен Желязков от ГЕРБ - да свиква заседанията й и да посочва кой ще ги ръководи - по свое усмотрение. Т.е. решението за извънредното заседание е на Желязков, както и то да бъде председателствано от депутат от БСП - партията, предложила създаването на комисията.

Трето - комисията взе решение първо да изслуша Цанов, а чак след това Централната избирателна комисия, министерството на е-управлението, "Информационно обслужване", ДАНС и други институции, ангажирани с изборния процес. Това, заедно с извънредността на заседанието насред предизборната кампания, предизвика реакцията на Божанков: "Извънредно заседание по време на предизборна кампания за изслушванне на някой, който има YouTube канал, как ви звучи?! Да превърнете заседанието във фарс ли е целта, или да повишим доверието в изборния процес?" 

Самото създаване на тази временна комисия бе озадачаващо. Това стана в края на септември. А озадачаващо, защото т.нар. хартиена коалиция от ГЕРБ, ДПС и БСП в миналия парламент успя да се наложи като мнозинство и след 18-часови инфарктни заседания превърна машината за гласуване в "принтер". Т.е. тя вече не вади протокол с преброените и сумирани гласове и преференции, какъвто бе замисълът й, а всички миниатюрни разписки, кръстени впоследствие "бюлетини", се отчитат ръчно от членовете на секционните комисии. Това доведе до огромен брой грешки при последните парламентарни избори. Лесно е да си представим какъв ще е мащабът на надрасканите протоколи на местните избори сега, когато гласуваме за "голям" кмет, общински съветници със съответните преференции, кмет на кметство и районен кмет - или по места четири вида избор, пет, ако се брои и преференциалният вот.

Така че не е много известно какво "обследват" депутатите, след като машините за гласуване са просто едни принтери. "Независимо дали гласът е подаден с машинна бюлетина, или с бюлетина от хартиено гласуване, той няма да бъде отчетен от софтуера на машината. Софтуерът ще се използва за отпечатване на бюлетина. Най-голямото притеснение - дали има манипулации при отчитане на резултатите, е несъстоятелно", посочи и председателката на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

"Местните избори, ръчното броене и очакваният голям брой грешки трябва да доведат до следното: да дадат аргумент на противниците на машинния вот, какъвто имахме в пълнота преди последния парламент, да кажат "Не искаме повече устройства, създават само проблеми". И това, съпътствано от системните усилия на представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС, а вече и на уж поддръжниците на устройствата - "Има такъв народ" и "Възраждане", да сриват доверието в машината с всяка публична изява по темата" - коментираха пред Клуб Z депутати от ПП-ДБ, останали последни в защитата на машината.

Изборни експерти, до които се допитахме, прогнозират, че след МИ '29 партиите в парламента ще пристъпят към ново изменение на Изборния кодекс, като очакването е ДПС най-сетне да спечели битката си за устройства, които сканират хартиените бюлетини вместо сегашните машини. Фирми вносителки вече са правили такива демонстрации пред избирателната комисия.